Їжа може вплинути на ефективність імунотерапії в боротьбі з раком, а дієта з високим вмістом клітковини здатна змінити кишковий мікробіом і підвищити ефективність таких терапій, тоді як прийом пробіотиків може сприяти зворотньому ефекту.


Згідно із заявою наукового співробітника Крістін Спенсер з Інституту імунотерапії раку імені Паркера в Сан-Франциско, дієта з високим вмістом клітковини сприяє більшій різноманітності кишкових мікробів, що, в свою чергу, асоціюється з кращими результатами терапії PD-1. У той же час пробіотичні харчові добавки або таблетки, які, по ідеї, повинні містити корисні бактерії, насправді знижують мікробне різноманіття в кишечнику хворих на рак. Доповідь про результати була озвучена на прес-конференції, проведеної Американською асоціацією по дослідженню раку.

Пухлини всього 20-30% хворих раків перестають рости або зменшуються в результаті терапії PD-1. Спенсер і її колеги раніше визначили, що бактерії з сімейства Ruminococcaceae покращували реакцію організму у відповідь на лікування, але тоді дослідники не знали, чому в деяких людей цих корисних бактерій більше, ніж у інших.

Дієта – один із способів змінити мікробіом людини – збори бактерій, грибків та інших мікробів, що живуть зовні та всередині тіла. Спенсер з колегами опитали 113 осіб з меланомою про те, що вони їдять, включаючи вживання пробіотиків, а також зібрали зразки калу кожного з опитаних.

У 46 відсотків хворих, які споживали багато клітковини, в тому числі фрукти, овочі та цільні злаки, спостерігалося більше бактерій, пов’язаних з реакцією на імунотерапію. Більше того, у цих же хворих частіше спостерігалася позитивна реакція на терапію. В учасників, що споживали більше обробленого м’яса і занадто багато цукру, було менше цих бактерій, а їх пухлини продовжували рости, незважаючи на лікування.

Більше 40% пацієнтів стверджували, що приймають пробіотики. У цих людей спостерігалася менша різноманітність кишкових мікробів, ніж у тих, хто не брав добавок.

Нове дослідження – ще одне в числі зростаючої кількості недавніх досліджень, які вказували на те, що пробіотики, ймовірно, не такі й корисні, як вважали лікарі та хворі.

Незважаючи на те що дані є попередніми, дослідження припускає існування способів поліпшити результати імунотерапії для онкохворих. Безліч досліджень вже вказувало на зв’язок між дієтами з високим вмістом клітковини і зниженим ризиком розвитку раку, а також іншими корисними ефектами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.