Хоча в науці й немає єдиної думки щодо біологічної природи похмільного синдрому, але лікарі назвали чотири найбільш ймовірні причини похмілля.


  1. Вживання алкоголю перевантажує печінку і порушує її здатність диспергувати [подрібнювати та розподіляти] вітаміни і електроліти в організмі;
  2. Організм активно утилізує з’єднання глутаміну, щоб більш ефективно боротися з «депресивним» впливом випивки, через що страждає сон;
  3. Алкоголь перевантажує імунну систему, знижуючи здатність організму боротися з хворобами і викликає запалення, що і стає причиною нездужання;
  4. Організм метаболізує спирт в ацетальдегід, токсичну речовина і це стає причиною нездужання.

Правду кажучи, ці фактори не є достовірними причинами похмілля – вони не більше, ніж гіпотези, допущені іншими дослідниками, що вивчали механізми похмілля.

До слова, похмілля – це не тільки турбота суботнього чи недільного ранку, це тяжкий економічний тягар: за оцінками, похмілля виснажує економіку США на 90 млрд. доларів щорічно через зниження продуктивності менеджерів, які страждають похмільним синдромом.