Якщо ви хоч раз в житті пробували парне молоко, пастеризоване здасться вам жалюгідною імітацією.
Парне молоко солодше і смачніше, у нього приємний запах, проте навряд чи можна назвати його здоровим, повідомляє в п’ятницю, 3 липня, британська газета The Daily Mail.
Хоча парне молоко зменшує симптоми сінної лихоманки (поліноз), астми та екземи і містить більше поживних речовин, ніж його пастеризований двійник, американський Центр з контролю і профілактики захворювань попереджає: сире, термічно не оброблене молоко – один з найнебезпечніших у світі продуктів.
Молоко, яке не пройшло пастеризацію, є сприятливим середовищем для розмноження сальмонели, лістерії та інших бактерій, які викликають серйозні, а іноді й смертельно небезпечні захворювання.
Парне молоко настільки небезпечно, що його продаж заборонений у Великобританії, Австралії та майже в половині американських штатів.
При термообробці – нагріванні молока до температури 72 градусів – шкідливі бактерії гинуть.
Досить потримати молоко при зазначеній вище температурі хоча б 15 секунд – і воно стане безпечним, але збереже значну частину своїх смакових якостей.