food_1

Часом буває з’їси що-небудь, а у животі  починається справжнісінька «революція», або на шкірі з’являється кропивниця, а може просто важкість у животі. У кожному разі, це і є харчова непереносимість. За непереносимістю продуктів фахівці мають на увазі побічні реакції організму на продукти харчування, крім отруєнь.

Харчова непереносимість може виникнути через порушення метаболізму. Організм не розпізнає продукт і починає вести себе з ним, як з ворогом. У процесі переробки цього продукту виробляється гістамін, який і призводить до таких проявів, як кропивниця, кашель, проблеми з диханням, бурчання в животі і т.д.

Однією з частих причин непереносимості на продукти харчування є брак ферментів, які розщеплюють їжу в шлунку і тонкому кишечнику. Якщо ферментів не вистачає, то шматочки їжі залишаються великими, не маючи можливості всмоктатися в кров, і починають бродити. Бродіння є причиною метеоризму, тяжкості в животі і т.д.

В основному у людей не вистачає лактази – ферменту, що переробляє молоко. Однак також часті випадки непереносимості глютену і фруктів.

Фахівці відзначають, що симптоми харчової непереносимості можуть проявлятися при захворюваннях шлунковокишкового тракту, жовчного міхура. Однак від симптомів можна позбутися, вилікувавши саме захворювання.

Останнім часом харчова непереносимість проявляється частіше, пов’язано це з використанням в їжі штучних добавок, наприклад, барвників, підсилювачів смаку, ароматизаторів, консервантів і т.д. Ці речовини не є звичними для організму, тому він на них так своєрідно реагує.

З іншого боку, харчова непереносимість може виникати і на звичайні продукти харчування, особливо на ті, які містять гістамін. До таких продуктів належить шоколад, горіхи, квашена капуста і т.д.

Якщо у вас з’явилися симптоми харчової непереносимості, то не варто закривати на це очі. Справа в тому, що в цей момент організму погано і він потребує допомоги, навіть незважаючи на те, що симптоми можуть бути дуже слабкими. У медичному центрі зараз можна легко і швидко пройти тест на харчову непереносимість, який і покаже на які продукти харчування слід звернути увагу.

На сьогоднішній день кращою профілактикою харчової непереносимості є відмова від продуктів-подразників.

За матеріалами Медичного центру НоуХауМед