кавуни та дині

Смак соковитої дині та спілого кавуна у багатьох асоціюється зі спекотним літом. Проте мало хто замислюється, яку користь або шкоду можуть нанести їх дари природи.

Корисні властивості дині

Диня на 95% складається з води, в якій розчинені вітаміни А, С, В і Р, а також кальцій, глюкоза, цинк.

Крім того, в дині міститься серотонін, який, як ми знаємо, покращує наш настрій. Саме завдяки своєму складу диня є кращим продуктом при хандри, стресів, депресії, втоми. Більше того, вона буде корисна в осінній період, коли наш організм починає перебудовуватися до холоду. Так, диня не тільки поліпшить настрій, але і підтримає імунітет.

Динею зловживати не слід, незважаючи на те, що це дуже корисний продукт. Диня є також висококалорійним продуктом, тому її не варто багато їсти тим, хто хоче скинути вагу і у кого діабет. Не варто сильно нею захоплюватися і здоровим людям, оскільки вона може викликати харчову алергію, яка проявиться у вигляді кишкових кольок або діареї. Пам’ятайте, у всьому потрібно мати міру.

У чому користь від кавуна

Кавун, на відміну від дині, складається з води на 87%, зате все інше – це суцільні вітаміни, мікроелементи і цукор. Основними складовими цього продукту є вітаміни, – вітамін PP, фолієва кислота, вітаміни групи В (в основному – В1 і В2), а також магній і калій.

Кавун рекомендується вживати людям із захворюваннями печінки і нирок, гіпертонією, а також серцевою недостатністю. Крім того, кавун непогано справляється з дисбактеріозом.

Цей смачний дар природи можна вживати всім без винятку, однак переїдати не варто. Так, рекомендується в день з’їдати не більше 2 кг кавуна, а тим, у кого гепатит, пієлонефрит, жовчокам’яна хвороба, потрібно обмежитися до 300 грам на день.

За матеріалами Медичного центру НоуХауМед