Хіліб
Який хліб найкорисніший?

За словами археологів, перші хліба з’явилися понад сім тисяч років тому. У кожного народу є свої улюблені рецепти виготовлення хлібів. У наш час існує величезна кількість різних рецептур та видів цього продукту. У слов’янських народів хліб став більш ніж їжа, він став частиною культури. Що б господиня не готувала на обід (сніданок, вечеря), на стіл завжди лягав хліб. При нашій культурі харчування без хліба нікуди.

Але для тих, хто стежить за своїм харчуванням, важливо знати який хліб є найбільш корисним, а який найбільш шкідливий.
Вибрати найкращий з хлібів досить важко, тому що існує безліч його варіантів. А хочеться, щоб він був і смачний, і корисний, одночасно легкий і ситний. Та й багато дієтологи не рекомендують його вживати, та багато говорять про його шкоду. Але варто їм вірити? Чи можна знайти дійсно корисний хліб?

Користь і шкода хлібу

Багато хто задається питанням чого більше в хлібі користі чи шкоди? Пшеничні зерна містять в собі безліч корисних речовин (вітаміни А, Е, F, групи В, натрій, кобальт, кремній, магній, йод і багато інших). Але скільки з цієї користі залишається після обробки?
Всі ці вітаміни і речовини містяться лише в самому зерні. Але після того, як зерно піддається різноманітної обробці, найцінніша частина відправляється у відходи. До змісту хліба доходять тільки крохмаль і калорії. Від усіх корисних вітамінів і мінералів залишається максимум 30%, і це число сильно знижується після двох тижнів обробки зерна. Тому, на превеликий жаль, ці апетитні і смачні білі булки, пшеничні хліба і батони забезпечать Ваш організм тільки зайвими калоріями і крохмалем (що може привести до накопичення зайвої ваги).
Згідно з нещодавно проведеним дослідженням, у жінок середнього віку, які вживали більше номи білі хліба вищого гатунку і калорійні булочки, цукровий діабет спостерігався в 3 рази частіше в порівнянні з тими, хто вважав за краще хліб з борошна грубого помелу.
Зрозуміло, все це не говорить про те, що хліб не можна вживати в їжу. Корисніше всього вибрати для вживання підходящі (корисні) сорти і не зловживати білими і пишними хлібними виробами.

Хліб з пшеничного борошна

Якщо Ви вже дуже любите білий пшеничний хліб і не можете собі в ньому відмовити, то хоча б вибирайте такі сорти, які містять зерна гречки, вівса, проса, насіння соняшнику та льону, ну і всілякі добавки (цибуля, паприка, гарбуз, моркву і т. п.). В таких хлібах, крім крохмалю і калорій, містяться клітковина, деякі вітаміни, залізо, білки, а також кислота, яка знижує вміст холестерину в крові.
Так само, купуючи білий хліб, краще вибирати сорти з борошна грубого помелу. В такому хлібі збереглося на багато більше корисної клітковини, яка поліпшує процес травлення, зменшує калорійність хліба, сприяє виведенню зайвого холестерину і нормалізує кількість цукру в крові.

Хліб з житнього борошна

Ще його називають сірим хлібом. У його складі природно присутня житнє борошно, яка засвоюється повільніше, ніж білий хліб. Крім цього, в житній муці міститься набагато більше корисних речовин. Білки такого хліба значно багатшими на лізин (який дуже важливий для нашого організму). Житній хліб сприяє більш швидкому виведенню канцерогенів і інших шкідливих продуктів обміну речовин з організму. І в порівнянні з білим хлібом він містить набагато менше калорій. Хліб з житнього борошна грубого помелу відмінно підійде при дієтичному харчуванні, він також корисний і при цукровому діабеті, ожирінні і недокрів’ї. Правда, такий хліб не підійде тим, хто страждає підвищеною кислотністю (спеціально для таких людей існують сорти хліба, виготовлені із суміші житнього та пшеничного борошна).

Хліб з висівками

Хліб з висівками вже давно розрекламований серед прихильників правильного харчування. Висівки можуть принести нашому здоров’ю просто величезну користь. В них міститься клітковина, вітаміни і цінні білки. Крім цього, завдяки їм зміцнюється імунітет, з організму виводяться алергени й токсини. У хлібі з висівками міститься досить багато нікотинової кислоти, яка дуже добре захищає організм від розвитку шлунково-кишкових захворювань і надмірної ваги. І це далеко не всі його плюси.

Бездріжджовий хліб

Хліб без дріжджів теж відомий своїми корисними властивостями. Він готується на хмелевою заквасці. Бездріжджовий хліб має протизапальну дію. Він також може служити жовчогінним засобом.
До речі, такому хлібу приписують полегшення менструальних болів у жінок.

Біохліб

Біохліб порівняно недавно почали вживати. Він не містить консервантів, розпушувачів, харчових добавок і рафінованих складових. Для його виготовлення використовується або житнє борошно, або пшеничне цільнозернові, обдирне або борошно грубого помелу. Тут не використовують дріжджі, замінюючи його на натуральні закваски. У такий хліб можуть додаватися мед, родзинки, горіхи, курага, насіння, мак. Цей хліб дуже корисний для здоров’я. Але, на жаль (і зовсім не дивно), біохлеб виробляється в дуже малих кількостях і коштує на порядок дорожче звичайного хліба. Так що купити його можна тільки в спеціальних продмагазинах.

Як правильно і з чим краще їсти хліб?

Запам’ятайте: корочка корисніше м’якушки. Не можна поєднувати білий хліб з жирними продуктами (на приклад з маслом). Для когось улюблене сало, жирні сорти риби, бульйони, масло найкраще поєднувати з чорним хлібом. А ось м’ясо і картоплю взагалі краще їсти без хліба. Але з будь-яким хлібом можна їсти овочі.
Хліб з цвіллю дуже шкідливий. Якщо на поверхні з’явилося хоч трохи цього грибка, просто відрізати цю частину хліба буде не достатньо – потрібно викидати вже весь. Цей грибок поширює свої суперечки по всій буханці. Ці спори можуть спровокувати розвиток захворювань крові та органів дихання.

Який хліб краще: свіжий чи вчорашній?

Підсохлий хліб краще свіжого, так як він краще засвоюється організмом. Свіжий можна підсушити в тостері, а краще їсти дводенний хліб. Свіжий хліб (а особливо пшеничний) часто викликає бродіння. Через свою «клейкість» такий хліб може сильно засмічувати шлунково-кишковий тракт.