роздільне харчування, їжа
Чи корисно роздільне харчування?

Роздільному харчуванню приділялося багато уваги ще в давні часи. Сьогодні воно використовується як дієти і базується на роздільному вживанні продуктів рослинного походження і тих, що містять білок для переварювання яких в ШКТ необхідне особливе середовище: для білків – кисле, для рослинної їжі – лужне, для жирів – жовчні кислоти.

Щоб перетравити їжу, в складі якої присутні жири, вуглеводи і білки, потрібні різні умови, а неповноцінний процес перетравлення може призвести до порушення метаболізму, і, отже, до ожиріння. Крім цього, неповноцінне переварювання провокує появу вугрової висипки, алергії і неприємного запаху з рота. Цих проблем можна уникнути і запобігти за допомогою роздільного харчування. Додатково до цього, такий вид вживання продуктів допомагає виведенню шлаків, сприяє очищенню кишечника і позбавлення від «зайвого» ваги.

Наведемо деякі рекомендації, яких слід дотримуватися при роздільному харчуванні.

Необхідно поєднувати продукти тільки однієї групи. Їжу, що складається з продуктів різних груп, необхідно вживати не раніше, ніж через 2-3 години.

Початківцям роздільного харчування, можна порекомендувати введення в свій раціон їжі поступово, для початку кілька днів на тиждень, щоб їжа не здавалася позбавленою смаку і неситною.

Роздільне харчування має як прихильників, так і супротивників. Останні вважають, що людський шлунок від природи призначений для перетравлення комплексної їжі, а ідею роздільного харчування слід розглядати як чужу людському організму. На їх думку постійне роздільне харчування може призвести до того, що шлунок вже не зможе сприйняти комплексну їжу, в результаті доведеться харчуватися роздільно все життя.