Новини здоров’я. 21 грудня. Ранні дослідження, що проводилися на щурах, мишах, хробаках, показали, що тривалість життя цих лабораторних тварин збільшилася на 30-50% через те, що їх раціон харчування був низькокалорійним.

Найстаріші представники обох груп майже нічим не відрізнялися, в тому числі і тривалістю життя
Найстаріші представники обох груп майже нічим не відрізнялися, в тому числі і тривалістю життя

Ці результати були обнадійливим доказом того, що і людина може продовжити своє життя.

Нещодавно вчені провели схоже дослідження на макаках-резус, чия фізіологія і генетика дуже схожа на людські.

Дослідження почали в 1987 році, для нього було взято 124 мавпи, яких поділили на 2 групи. 57 макак з першої групи мали раціон зі зниженою енергетичною цінністю. 64 мавпи з другої групи харчувалися висококалорійною їжею.

У 2006 році були отримані результати аналізу. По-перше, мавпи з першої групи виглядали набагато молодше, ніж з другої. По-друге, їх стан здоров’я був набагато кращим, ніж у макак з другої групи. Імунна і серцево-судинна системи були в порядку, а також був знижений ризик розвитку онкологічних захворювань і цукрового діабету. Незважаючи на це, вчені побачили, що найстаріші представники обох груп майже нічим не відрізнялися, в тому числі і тривалістю життя.

У деяких макак з першої групи аналіз крові показав низький рівень тригліцеридів і холестерину, що говорить про гарний стан здоров’я, але не впливає на тривалість життя. Варто відзначити, що чим бідніший був раціон харчування макак, тим більше був рівень сприйнятливості до тих чи інших захворювань. Це, мабуть, свідчить про те, що їх убоге харчування не поставляло в організм всі необхідні речовини для повноцінного здоров’я.

Дослідники вважають, що ранні результати подібних дослідів були засновані на тому, що низькокалорійне харчування знижувало ризик виникнення тих захворювань, які найчастіше є причиною смерті. Саме тому такий раціон і впливає на тривалість життя.

За матеріалами Медичного центру НоуХауМед