Новини здоров’я. 28 грудня. Багато хто з нас знає, що їжа може принести розраду, принаймні, ненадовго.

Їжа стає звичкою, заважає нам ефективно вирішувати свої емоційні переживання
Їжа стає звичкою, заважає нам ефективно вирішувати свої емоційні переживання

В результаті, ми часто звертаємося до їжі, щоб залікувати душевні рани.

Депресія, нудьга, самотність, хронічний гнів, тривога, фрустрація, стрес, проблеми особистих стосунків і низька самооцінка може призвести до переїдання і небажаного збільшення ваги.

Емоційне харчування – це практика споживання великих кількостей їжі, як правило, нездорової їжі – у відповідь на почуття, а не через голод. Їжа стає звичкою, заважає нам ефективно вирішувати свої емоційні переживання. За оцінками експертів, 75% випадків переїдання викликано емоціями.

Визначивши, що викликає емоційне харчування можна замінити їжу більш придатними методами для управління емоційними проблемами і уникнути набору зайвих кілограмів. Як визначити, що це за тригери?

Ситуації та емоції, які викликають у нас звичку заїдати стрес, поділяються на 5 основних категорій.

  •     Соціальна. Їжа, коли навколо їдять інші люди. Це допомагає уникати почуття неповноцінності поряд з іншими людьми.
  •     Емоційна. Їжа у відповідь на нудьгу, стрес, втома, напруга, депресію, гнів, тривогу або самотність як спосіб заповнити порожнечу.
  •     Ситуаційна. Їжа, тому що можливість є. Наприклад, у ресторані, побачивши рекламу певної їжі, проходячи повз пекарні. Харчування також може бути пов’язане з певними ритуалами, наприклад переглядом телевізора, походом в кіно тощо.
  •     Ментальна. Харчування в результаті негативної самооцінки або виправдань для їжі. Наприклад, ви їсте лаючи себе за зовнішність або відсутність сили волі.
  •     Фізіологічна. Їжа у відповідь на фізичні сигнали. Наприклад, у спробі вилікувати головний біль.

За матеріалами zdravoe