Новини здоров’я. 29 листопада. Нове дослідження, проведене вченими з США, показало, що кава робить позитивний ефект у пацієнтів з важким захворюванням печінки.

кава
Кава може виявитися корисною для пацієнтів з хронічними захворюваннями печінки

Потенційна користь кави для пацієнтів з хронічними захворюваннями печінки стає все більш очевидною, стверджують вчені з Університету Колорадо.

У некомерційному дослідженні, яке тривало 4 роки, взяло участь 782 пацієнтів з неалкогольним жировим гепатозом. Всі добровольці були старше 18 років, їх середній вік становив 48 років; 38% з них були чоловіки. 29% учасників не пили кави взагалі; 28% випивали менше однієї чашки на день; 15% – пили 2 чашки кави на день, а 28% – більше двох.

У результаті виявилося, що кількість цього напою пов’язана з ризиком розвитку важкого фіброзу печінки. Дані, отримані в ході дослідження, підтвердили гістологічні дослідження.

Автори представили результати дослідження на нараді Американської асоціація з вивчення захворювань печінки. Вони стверджують, що кава може виявитися корисною для пацієнтів і з іншими хронічними захворюваннями печінки. Попередні дослідження вже показували позитивний ефект кави у пацієнтів з різними хронічними захворюваннями, в тому числі і такими, як діабет 2-го типу і фіброз печінки.

Експерти пояснюють це тим, що кава – це «складна субстанція», кожен інгредієнт якої має значення. Кава містить сотні компонентів, включаючи кофеїн, вітаміни, мікро-і макроелементи, клітковину, феноли, хінін та інші сполуки, які благотворно впливають на наше здоров’я в комплексі.

За матеріалами zdravoe