Новини здоров’я. 9 листопада. Чим більше у вашому раціоні цільнозернових продуктів – тим довше ви проживете, стверджують учені із США.

гречка
До найкорисніших продуктів відносяться каші, хліб з висівками, пророщене зерно

Їжа, багата на харчові волокна, знижує ризик смерті від хвороб серця, серцево-судинної системи та інших захворювань на 22%. Крім цього, за словами вчених з Національного інституту вивчення раку, продукти з високим вмістом клітковини захищають від раку, діабету і ожиріння. До найбільш корисних продуктів вони відносять каші (гречана, вівсяна, пшоняна, перлова, ячна, з неочищеного рису), хліб з висівками, пророщене зерно.

Фахівці провели дослідження за участю 388 122 чоловіків і жінок, яких просили заповнити анкети з питаннями про їх дієту. У середньому чоловіки споживали 13-29 грамів харчових волокон в день, а жінки – 11-26 грамів.

За 9 років дослідження 20 126 чоловіків і 11 339 жінок померли. Зіставивши отримані дані, дослідники впевнилися: у тих людей, які їли грубоволокнисту їжу в найбільших кількостях, ризик смерті знижувався на 22% у порівнянні з тими, хто нехтував цими продуктами. При цьому ризик розвитку хвороб серця та дихальних шляхів знижувався на 24-56% у чоловіків і 34-59% у жінок.

Клітковина – харчові волокна – покращує роботу кишечника, допомагає знизити рівень холестерину, цукру і артеріальний тиск. Крім того, продукти, багаті на клітковину, нормалізують вагу і знижують рівень запалення в організмі. Хоча найбільше харчових волокон міститься в сирих овочах і зелені, в даному дослідженні зниження ризику смерті виявилося пов’язаним зі споживанням круп, а не фруктів і овочів.

За матеріалами zdravoe