Новини здоров’я. 14 листопада. Їжа без солі неїстівна, але сіль шкідлива, особливо – для здоров’я серцево-судинної системи.

Здоровим людям рекомендується споживати не більше 1 чайної ложки солі на добу

Абсолютно здоровим дорослим людям рекомендується споживати не більше 1 чайної ложки солі на добу.

Але от хворим на гіпертонію, остеопороз, ниркову недостатність і діабет – удвічі менше. До того ж, як виявляється, надто солоні продукти можуть знижувати ефективність препаратів, які призначають для лікування гіпертонії. На жаль, більшості людей досить важко слідувати рекомендаціям фахівців.

І все тому, що в багатьох продуктах, які можна в першу чергу побачити на полицях супермаркетів, міститься велика кількість солі – це ковбаси, копченості, консерви. Слід також враховувати, що сіль у великій кількості міститься в заправках для салатів, майонезі, кетчупі, сирі, чіпсах та сухариках, готових міксах-приправах, а буває навіть і в спеціях. Саме з цих – далеко не необхідних продуктів – ми набираємо найбільше натрію на добу.

«Щоб точно знати, скільки саме ви споживаєте солі, уважно вивчайте склад, який вказаний на етикетках продуктів. Не варто забувати, що «делікатесна» морська сіль – це теж сіль», – нагадують медичні фахівці.

Вони рекомендують віддати перевагу продуктам з низьким вмістом натрію – купуйте завжди свіжі яйця, м’ясо і рибу, щоб приготувати їх удома на свій смак. Також назавжди відмовтеся від консервованої їжі та продуктів з підсилювачами смаку або добавками. Приправляти страви найкраще натуральними спеціями, купленими окремо, а не готовими сумішами.

За матеріалами zdravoe