Новини здоров’я. 25 липня. Літо – сезон свіжих овочів, ягід і фруктів. Як за допомогою продуктів з городу наситити організм?

Ягоди потрібно їсти не лише влітку, а й взимку

За літо треба з’їсти не менше 10 кг ягід.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує з’їдати щодня півкілограма овочів і фруктів, відсутню кількість можна доповнити ягодами. Якщо фрукти не включені в раціон, то можна з’їдати тільки ягоди. Тому 10 кг за літо – це навіть мало.

І не думайте, що якщо ви наїлися ягід влітку, то легко можна жити без них взимку.

Які ягоди кориснішія  : кислі чи солодкі, чорні або червоні.

Насправді, всі ягоди корисні. За смаком можна визначити, скільки в ягоді вуглеводів або калорій. Якщо ягода кисла, то, скоріше за все, в ній багато органічних кислот, а от калорійність може бути та ж, що і в солодкій ягоді. Диня, наприклад, чим солодша, тим калорійніша.

Вітамін С знаходиться в актинідії коломікту, або амурському агрусі, тому ці ягоди потрібно обов’язково їсти влітку. У них найбільший вміст цього вітаміну, так, на 100г припадає 1000 мг вітаміну, в лимоні – 40 мг, смородині – 200мг. До речі, ківі – це теж актинідія, тільки китайська.

Вживання ягід до і після їжі.

У всіх ягід є сокогінна властивість, тобто вони прискорюють процес вироблення соляної кислоти в шлунку, тому дієтологи радять їсти ягоду після їжі, якщо у вас захворювання шлунка.

Поєднання ягід з іншими продуктами.

Щоб знизити рівень кислоти в ягодах їх можна поєднувати зі сметаною або молоком. А для засвоєння заліза потрібно вживати м’ясо з соусом з кислих ягід, наприклад, журавлини або смородини.

Ягідні дієти.

Як таких ягідних дієт не існує, зате є розвантажувальні дні.

При набряках можна скористатися калієвими розвантажувальними днями – на свіжих або сушених абрикосах. Абрикоси корисні при гіпертонії, тому що містять калій. Абрикоси також нейтралізують натрій, солі в продуктах. Так, якщо людині не можна їсти сіль, але вона дозволила собі, наприклад, ковбасу, то варто в цей день їсти абрикоси або курагу для запобігання набряків.

При поганих аналізах сечі лікарі радять журавлинний морс, оскільки в журавлині великий вміст гіпурової кислоти, яка допомагає очищати сечовивідні шляхи.

Але, не забувайте, чим яскравіше ягода, тим більший ризик алергії. Якщо у вас є харчова непереносимість тих чи інших продуктів, то краще проконсультуватися з алергологом і пройти тест.

Алкоголь і ягоди при алергії.

Деякі вважають, що якщо ягоди поєднувати з алкоголем, то не виникне алергії. Насправді, якщо є алергія на ягоду, то вона проявиться в будь-якому випадку, а в поєднанні з алкоголем, можливо, виникне швидше і гірше протікатиме.

За матеріалами Медичного центру НоуХауМед