Новини світу. 6 липня. Дивовижні повідомлення приходять від японських аграріїв: хіт сезону у них – квадратний кавун.

Квадратний кавун – продукт штучний

Вартує в 4 рази дорожче за звичайний, витрат, щоб його виростити, вимагає колосальних, добре влазить на полицю холодильника, прекрасний подарунок – особливо, якщо перев’язати стрічкою. І все б добре, тільки їсти неможливо.

Ці плоди – гордість фермерів з японського острова Сікоку. Таке ніде в Японії більше не росте. Про смаки тут не сперечаються. Що у кавуна всередині, мало кого хвилює. Головне – дотриматися геометрії.

У цій справі – форма важливіша за зміст. Щоб круглий кавун перетворився на куб, його поміщають в сталеві колодки і чекають, поки він не заповнить весь простір усередині.

Квадратний кавун – продукт штучний. На всю Японію в рік їх вирощують по 200-300 штук. Хіроко Ямасіта нарікає, що в цьому році урожай небагатий. У травні дощів було мало. З одного баштану зібрали кілька десятків кубів.

“За кожним кавуном доглядаєш як за дитиною, – розповідає господиня кавунової ферми Хіроко Ямасіта – Стежиш, щоб смуги йшли строго по вертикалі, щоб тріщин не було. Кожен кавун потрібно перевіряти по кілька разів на день. Якщо пропустиш момент зрізання, вся робота виявиться даремно”.

Ідея надати кавуну форму куба спочатку носила прикладний характер – в такому вигляді їх зручніше перевозити і зберігати. За розміром вони повинні ідеально збігатися з висотою полиці в холодильнику. Але виявилося, що вдосконалювати форму можна тільки на шкоду внутрішньому наповненню. Не намагайтеся це повторити: твір японського сільгоспмистецтва не призначений для їжі.

“Проблема полягає в тому, що, досягнувши потрібної форми, більшість плодів залишаються не цілком стиглими, – пояснює інший господар кавунової ферми Тосіюкі Ямасіта – Вони просто не встигають дозріти. В результаті було вирішено, що кубічні кавуни – це, в першу чергу, декоративна культура”.

Як у живописі – сільськогосподарський кубізм розрахований на поціновувачів. В універмагах великих міст ці кавуни продаються по 120-130 доларів – вчетверо дорожче за звичайні. В якості прикраси вітрини такий кавун може зберігатися близько року, якраз поки не поспіє новий урожай.

За матеріалами Вести