Новини економіки. 21 липня. Звичайний українець із середньою зарплатою не може собі дозволити багато продуктів.

Найчастіше українці економлять на рибі. І не тому, що не хочеться, – не всім по кишені

При цьомуукраїнець витрачає на харчування більше половини своїх доходів, підрахували в Держкомстаті.

А те, що люди купують і готують – далеко від здорової їжі. Дієтологи дивуються – навіщо заощаджувати на їжі, щоб потім розщедрюватися на ліки?

Для киянки Марини похід на ринок кожен раз – велика математика. Складати цифри на цінниках їй доводиться щодня. Хоча середньоарифметичну суму, з якої змушена розлучатися з дня на день, вона вирахувала.

“Я щодня намагаюся купувати своїм дітям свіжі овочі і фрукти. В середньому, без м’яса, без молочних продуктів на базарі я витрачаю близько ста гривень”, – говорить Марина Рапан, мешканка Києва.

В Держкомстаті Україні підрахували – в 2011 середньостатистичний українець витратив на харчування більше половини своїх доходів.

Народ налягає в основному на яйця, молоко і молочні продукти, овочі, картоплю, хліб. А от фрукти та м’ясо їдять набагато рідше. Найчастіше українці економлять на рибі. І не тому, що не хочеться. Не всім по кишені.

“Вранці макарони, в обід пюре, увечері вареники з картоплею. Ось приблизно раціон, який собі може дозволити звичайна українська сім’я, стверджують дієтологи. Швидко і дешево. Але користі від такої їжі – ніякої”, – Олена Механік, кореспондент.

Чим просто їжа відрізняється від корисної їжі, лікар-нутриціолог Іннеса Піскунова показує наочно. Наука про харчування її робота. У лікаря своя калькуляція: українці витрачають на продукти більше сімдесяти відсотків своїх кровних. А що толку?

“Сніданок типовий – кава, бутерброд з сиром чи ковбасою, і коштує це 8 гривень. Харчування правильне, що складається з сиру, яєць, салату з овочів або фруктів – коштує це 18 гривень. Так, це дорожче. Але ви забезпечили організм енергією. Тут ви не отримуєте нічого, крім проблем зі здоров’ям і витрат на лікування”, – Іннеса Піскунова, лікар-нутриціолог.

Майкл – типовий американець. Разом з доньками повертається з супермаркету. Каже, на місяць на харчування у нього йде всього лише 15 % сімейного бюджету. І при цьому ні в чому не відмовляє ні собі, ні дружині, ні дітям.

“Я зазвичай купую свіжі овочі, фрукти, так як у мене двоє дітей. А також різні види макаронів і багато курятини. Так, мої дочки обожнюють снеки. Але я намагаюся давати їм здорові перекуси. Сушені фрукти, крекери іноді й соки”, – Майкл, житель Вірджинії.

Киянка Марина своїх двох синів теж намагається забезпечити всім. Але вдається не завжди.

Сьогодні на вечерю у київської сім’ї макарони з куркою. Діти люблять – дієтологи не радять. Настійно рекомендують тваринні жири замінювати рослинними. І не обділяти себе сиром, фруктами і овочами.

За матеріалами Подробности