Новини здоров’я. 8 липня. Підвищення температури води і повітря створює оптимальні умови для розмноження і накопичення більшості збудників кишкових інфекцій, повідомив Республіканський центр гігієни, епідеміології і громадського здоров’я (РЦГЕіОЗ).

Перед тим, як почистити фрукти і овочі, необхідно обов’язково промити їх під проточною або кип’яченою водою

Фахівці зазначили, що ризик харчового отруєння і ГКІ підвищується, якщо не дотримані правила приготування їжі, порушенню температурного режиму при зберіганні продуктів харчування. Певну небезпеку становлять страви, приготовані без теплової обробки і вживаються в холодному вигляді, додали в центрі.

У РЦГЕіОЗ підкреслили, що в жарку погоду, необхідно звертати особливу увагу на термін придатності та умови зберігання м’ясних напівфабрикатів, вареної ковбаси, салатів, сиру, молока, тістечок та інших швидкопсувних продуктів.

“При найменшій підозрі, що холодильне обладнання працює не ефективно, від покупки краще відмовитися“, – сказали в РЦГЕіОЗ.

Крім того, фахівці закликали оглядати упаковку молочних і кисломолочних продуктів, соків, салатів промислового виробництва, так як в разі її розкриття або порушення цілісності термін придатності таких продуктів, як правило, значно скорочується. А ще застерегли від придбання продуктів у випадкових осіб у місцях несанкціонованої торгівлі.

Перед тим як почистити мандарини, апельсини, банани, ківі та інші фрукти і овочі, необхідно обов’язково промити їх під проточною або кип’яченою водою.

“Справа в тому, що вони проходять тривалий етап транспортування, в процесі якого можливе їх забруднення збудниками ГКІ”, – пояснили в РЦГЕіОЗ.

У центрі порекомендували бути також обережними з ранніми овочами і баштанними, оскільки виробники найчастіше, щоб прискорити їх дозрівання застосовують хімічні добрива.

Причиною харчового отруєння або ГКІ може також стати неякісна вода. Для пиття необхідно використовувати кип’ячену або бутильовану воду, нагадали фахівці. “Відпочиваючи на природі, не варто вживати воду з випадкових питних джерел. Купатися потрібно тільки у водоймах, дозволених для організованого відпочинку, намагаючись при цьому не заковтувати воду”, – додали в РЦГЕіОЗ.

Тим, хто у кого виникли болі в животі, нудота, ні в якому разі не можна займатися приготуванням їжі, підкреслили в центрі. У таких випадках необхідно терміново звернутися за медичною допомогою.

За матеріалами health.ej