Новини здоров’я. 8 липня. Кава знижує ризик розвитку ракових клітин.

Кава
Кава захищає від раку

Цей висновок був зроблений після спільних досліджень Гарвардської медичної школи та Інституту з вивчення раку Медичного університету в Тяньцзіні.

У дослідженнях були використані клінічні дані, отримані від 112 тис. медичних працівників, які виступили добровольцями. Всього в дослідженні взяли участь 73 тис. жінок і 40 тис. чоловіків. Перед дослідженням їх попросили заповнити анкети щодо їх розпорядку дня, харчових переваг, а також наявності захворювань.

У ході дослідження їх поділили на 5 груп, відповідно до споживаної кількості кави: менше 1 чашки на місяць; від 1 чашки на місяць до 1 чашки в день; від 1 до 2 чашок в день; від 2 до 3 чашок на день; більше 3 чашок на день.

В учасників дослідження, які випивали більше 3 чашок кави на день, ризик розвитку базальноклітинної карциноми був знижений на 17%, в порівнянні з тими, хто випивав менше 1 чашки на місяць. Однак вживання кави ніяк не вплинуло на розвиток інших форм раку шкіри – плоскоклітинної карциноми та меланоми.

Більш відчутний позитивний ефект кави чинив на жінок. Однак і у жінок, і у чоловіків, що випивають більше 3 чашок на день, ризик розвитку базальноклітинної карциноми був значно нижчим, ніж у тих, хто пив каву рідко.

За матеріалами zdravoe