Новини здоров’я. 17 травня. Вживання кави знижує ризик смерті від ряду захворювань у немолодих людей.

Кава
Вживання кави знижує ризик смерті від багатьох хвороб

Такий основний висновок нового масштабного дослідження, проведеного в США Національним інститутом з вивчення ракових захворювань і Американською асоціацією пенсіонерів. Організатори, правда, не беруться з упевненістю стверджувати, що вживання кави продовжує життя.

За повідомленням прес-служби інтитуту, в 1995-96 роках близько 400 000 жителів США у віці від 50 до 71 року заповнили докладний опитувальник про своє харчування, включаючи вживання кави. Потім до кінця 2008 року за ними велося спостереження. Природно, частина респондентів за цей час померла.

Обробивши зібрану інформацію, фахівці прийшли до висновку, що вживання кави, в тому числі і без кофеїну, супроводжувалося зниженням смертності від серцево-судинних і респіраторних захворювань, інсультів, травм та нещасних випадків, діабету та інфекцій. Для раку такої залежності виявлено не було.

З’ясувалося також, що має значення кількість кави. У тих, хто випивав три і більше чашок за день ризик смерті в порівнянні з тими, хто взагалі не вживав кави, був нижче приблизно на 10%.

“Кава – один з найпоширеніших напоїв в Америці, але зв’язок між його споживанням і ризиком смерті був незрозумілим. Ми виявили, що вживання кави асоціюється з більш низьким ризиком смерті в цілому, а також смерті від низки різних причин. Хоча ми не можемо зробити висновок про причинно-наслідковий зв’язок між вживанням кави і зниженням ризику смерті, ми вважаємо, що ці результати реально доводять, що вживання кави не робить негативного впливу на здоров’я” – заявив, коментуючи отримані результати, науковий співробітник НДР Ніл Фрідман.

За матеріалами ИТАР-ТАСС