Новини здоров’я. 6 травня. Прийом їжі заради задоволення збуджує мозкові центри винагороди, що може стимулювати переїдання і, як наслідок, призводити до ожиріння, свідчать дані італійських вчених.

Люди схильні їсти для власного задоволення

“Гедоністичний голод” характеризується бажанням їсти для задоволення, щоб насолодитися смаком, а не для того, щоб більшою мірою задовольнити енергетичні потреби організму”, – говорить доктор медичних наук, співробітник Неапольського університету SUN і керівник дослідження Палмьєрі Монтелеоне.

“Наприклад, поїдання шматочка торта навіть після ситної їжі, це споживання, продиктоване задоволенням, а не дефіцитом енергії. Фізіологічний процес, що лежить в основі гедоністичного прийому їжі повністю не вивчений, але очевидно, що в нього залучені такі ендогенні субстанції, що регулюють механізм винагороди, як гормон грелін (гормон голоду) і такі хімічні складові, як 2-арахідоноілгліцерол (ендоканнабіоід, 2-AG)”- пояснив фахівець.

У ході дослідження вчені оцінювали вісьмох ситих і здорових дорослих у віці 21 року, пропонуючи кожному його улюблену страву, а потім менш приємну їжу з порівнянним рівнем калорій і харчової цінності. Періодично дослідники заміряли рівні 2-AG і греліну. Рівень обох в плазмі крові зростав в ході трапези для задоволення і не змінювався при поглинанні їжі, що не викликала особливої любові піддослідних.

Це зростання гормонів передбачає активацію системи винагороди (задоволення) в головному мозку, яка передає сигнали тіла, скільки має бути з’їдено для заповнення дефіциту енергії.

Гедоністичний голод може серйозно стимулювати переїдання в світі, де все “смаколики” легко доступні, і викликати сплеск ожиріння”, – відзначає Монтелеоне.

На його думку, розуміння фізіологічних механізмів такої харчової поведінки може пролити світло на епідемію ожиріння в світі. Подальші дослідження феномена гедоністичного голоду повинні проводитися за участю пацієнтів, що страждають зайвою вагою або іншими розладами харчової поведінки, вважає учений.

За матеріалами РИА Новости