Новини здоров’я. 16 травня. Молоко та молочні продукти допомагають позбутися ожиріння. Важко у це повірити, бо останнім часом фахівці тільки й говорять про його шкідливість.

Лінолеві кислоти, що містяться у молоці, нормалізують роботу інсуліну в організмі

Погляди на молоко змінюються кожен раз. Років 30 тому дітей спеціально возили в села, щоб поправити здоров’я на свіжому коров’ячому молоці. Пізніше в цьому напої знайшли темні плями і, виявилося, що молоко містить шкідливі речовини, наприклад, лактозу, на яку у багатьох харчова алергія.

В останні роки вчені знайшли нові корисні речовини, про які раніше і не підозрювали. І зараз вони говорять уже про те, що молоко і молочні продукти можуть сприяти корекції ваги, перешкоджати розвитку ракових захворювань, цукрового діабету, знижують ризик виникнення інфарктів, інсультів та інших недуг, пов’язаних із судинною системою, а також здатні нормалізувати артеріальний тиск і зміцнювати імунну систему.

Буквально недавно вчені з Кардіфського університету в Англії прийшли до висновку, що склянка молока в день на 62% знижує ризик розвитку метаболічного процесу. А це одне з найстрашніших і поширених захворювань на сьогоднішній день.

Метаболічний синдром – це ожиріння і ще один недуга на вибір – гіпертонія, цукровий діабет, ішемічна хвороба серця. У кращому випадку одна з цих недуг, в гіршому – все відразу. Так ось, вчені з’ясували, що щоденні півлітра молока зменшують цей синдром. А пов’язано це з наявністю в молоці складних лінолевих кислот, які нормалізують роботу інсуліну в організмі. Жодна жива істота не виробляє цю речовину, а отримує його з їжею, як і вітаміни.

Складну лінолеву кислоту вперше виявили в 70-і роки у Вісконсінському Університеті, де вивчали канцерогенні властивості телячих сосисок. На подив учених, було виявлено, що агресивна дія чимось блокується, при подальшому більш детальному вивченні, вони виявили якраз лінолеву кислоту. Як виявилося, вона захищає від розвитку ракових захворювань, пухлин. Особливо, онкологи не рекомендують розлучатися з молоком жінкам, яких лінолева кислота захищає від раку грудей.

Безсумнівно, від молока можна було чекати чого завгодно, але тільки не того, що воно допомагає скинути вагу, оскільки в молоці, як і інших молочних продуктах, чимало жирів, які традиційно вважаються шкідливими і здатні відкладатися в зайві кілограми. Лінолева кислота не спалює накопичений жир, вона лише перешкоджає утворенню нового. Це буде корисно, якщо ви хочете закріпити результати після дієти.

Але, як знайти золоту середину, якщо в молоці і шкідливі жири, і корисна лінолева кислота? Дієтологи радять виключити м’ясо з раціону і замінити молоком.

Не варто також забувати і про знежирені продукти, крім лінолевої кислоти, тут ще є кальцій, який не тільки зміцнює кістки, але і знижує масу тіла. До такого висновку прийшли американські фахівці з Крейгтонского університету в Небрасці. Вони з’ясували, що 300 мг кальцію в день здатне зменшити кількість жиру в тілі приблизно на 2,5-3 кг у дорослих і на 1 кг у дитини. Зауважте, тут мова йде не просто про зниження у вазі, а про вміст жиру в організмі.

За матеріалами Медичного центру “НоуХауМед”