Новини здоров’я. 10 березня. Нестача вітаміну D у жінок літнього віку може стати причиною передчасної смерті, попереджають експерти з Австрії.

Найбільше вітаміну D в печінці тріски, палтуса, оселедця, скумбрії, тунці і макрелі

Вчені розглядали інформацію про літніх мешканок будинку престарілих в Австрії і прийшли до висновку, що у 93% з тих, хто помер за два з половиною роки експерименту, рівень вітаміну D в організмі був значно нижче рекомендованого.

«Наші висновки говорять про те, що літнім людям критично не вистачає вітаміну D, а його нестача підвищує ризик передчасної смерті. Щоб захистити людей похилого віку від проблем зі здоров’ям, необхідно займатися лікуванням авітамінозу», – відзначили дослідники.

Нестача вітаміну D є одним з факторів ризику розвитку проблем з кістковою тканиною, і, як наслідок – переломів. Переломи особливо небезпечні для життя літніх людей.

Вітамін D міститься в таких продуктах, як жирна морська риба, сметана, печінка свійської птиці, яловича і свиняча печінка, вершкове масло, молоко, жовтки.

Найбільше вітаміну D знаходять в печінці тріски, палтуса, оселедця, скумбрії, тунці і макрелі. Найбагатшим його «джерелом» є сонячні промені, які відіграють вирішальну роль у синтезі вітаміну в організмі.

За матеріалами zdravoe