Новини економіки. 3 березня. Про це повідомив експерт плодоовочевого ринку Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Стрелюк.

За його словами, є проблема на півдні Україні, тому що у Криму втратили урожай на 90-95%, а в загальному по Україні – приблизно 70%.
Найбільш чутливі до температурного режиму фрукти – це абрикоси, персики і черешня. Саме в цих категоріях відзначені найбільші втрати.
“Кісточкові витримують температуру до -20° C, яблуні – до -30° C, єдине, що витримує будь-які температури, – це слива, так що будемо зі сливою”, – пояснив міністр аграрної політики і продовольства Криму Валерій Кравець.
Більш стійкі до морозів яблуні і груші – їх стан принаймні на сьогоднішній день не викликає побоювань. Якщо в березні-квітні в Україні не буде серйозних морозів, то, швидше за все, врожай яблук і груш буде в межах норми.
Також катастрофічні втрати завдали морози винограду. Столових сортів загинуло більше половини. Ігор Стрелюк оцінив втрати десертних сортів винограду приблизно в 70%.
За попередніми підрахунками збитки від морозів становить мінімум 90 мільйонів гривень. Точна цифра втрат буде відома вже навесні.
Дефіцит фруктів на внутрішньому ринку буде покритий за рахунок імпорту. Традиційні постачальники фруктів в Україну – Туреччина, країни Євросоюзу. Дефіциту на внутрішньому ринку експерти і учасники ринку не побоюються, але зростання цін слід очікувати.
За матеріалами Новини 24