Новини світу. 31 березня. Єлизавета Боуз-Лайон, покійна мати правлячої королеви Великобританії Єлизавети II, була дочкою французької кухарки.

Єлизавета Боуз-Лайон і її чоловік, герцог Йоркський, з дочкою, майбутньою королевою Єлизаветою II

Таке припущення міститься в біографії королеви-матері, написаної Леді Колін Кемпбелл.

За версією письменниці, матір’ю Єлизавети Боуз-Лайон була кухарка її сім’ї, француженка Маргеріт Родьер. Сім’я Боуз-Лайон, в якій було вже восьмеро дітей, не збиралася на цьому зупинятися, але лікарі порекомендували графині Сесілії більше не народжувати. Родьер, як стверджує біограф, стала для Єлизавети чимось на зразок “ранньої версії сурогатної матері”.

На доказ своєї теорії Кемпбелл наводить той факт, що герцог і герцогиня Віндзорські дали Єлизаветі прізвисько “Печиво” (Cookie, в англійській мові це слово споріднене слову «кухар» – cook). Крім того, в честь справжньої матері Єлизавета отримала одне зі своїх імен (її повне ім’я звучить як Єлизавета Анджела Маргеріт Боуз-Лайон).

На думку Кемпбелл, аристократичні кола Європи знали про те, що Сесілія Боуз-Лайон не є матір’ю ні Єлизавети, ні її молодшого брата Девіда. При цьому батьківство Клода Джорджа Боуз-Лайон, лорда Гламіс, сумніву не піддавалося.

Книга Кемпбелл про королеву-матір з’явиться на книжкових прилавках в квітні 2012 року. Викладена в ній версія походження Єлизавети вже викликала осуд у ряду істориків. Зокрема, ще один біограф королеви-матері Хьюго Вікерс заявив газеті Daily Mail, що вважає припущення Кемпбелл “повною нісенітницею”.

За матеріалами lenta.ru