Новини здоров’я. 19 березня. Вживання білого рису може бути однією з причин епідемії діабету 2 типу, що вибухнула в деяких країнах Азії, де рис є основним продуктом харчування, попереджають вчені з університету Гарварда.

В азіатських країнах люди, як правило, їдять 3-4 порції рису в день

«Ми вважаємо, що білий рис підвищує ризик розвитку діабету другого типу, особливо, якщо його їсти дуже часто. При цьому люди повинні звертати увагу і на інші продукти, якими вони харчуються. Дуже важливо підходити до проблеми комплексно», – зазначили експерти.

У ході дослідження вони аналізували чотири наукові праці, проведених в Китаї, Японії, Австралії та США за участю 350 тис осіб, за якими спостерігали від 4 до 22 років. У 13 тис учасників досліджень за цей час виявили діабет другого типу.

Роботи з Китаю і Японії вказують на те, що любителі білого рису на 55% частіше хворіють на діабет, ніж ті, хто їсть його в найменших кількостях. Австралійці і американці виявили, що пристрасть до рису збільшує ризик на 12%. В азіатських країнах люди, як правило, їдять 3-4 порції рису в день, в той час як представники європейської цивілізації пригощаються цим продуктом 1-2 рази в тиждень.

Білий рис – найпопулярніший сорт рису в світі. Спеціальна обробка робить зерно білим, поліруючи поверхню і залишаючи в основному крохмаль. Необроблений, коричневий рис, містить більше клітковини, магнію і вітамінів, а також володіє більш низьким глікемічним індексом, і тому безпечніший для діабетиків або людей зі схильністю до цього захворювання.

За матеріалами zdravoe