Новини здоров’я. 3 лютого. Американські біологи пропонують прирівняти цукор і підсолоджувачі на основі суміші фруктози і глюкози до алкоголю і тютюну, так як зловживання солодким викликає більшість зі списку хронічних хвороб і синдромів, які асоціюються з алкоголізмом.

Цукор
Вченим не подобається цукор

Роберт Люстиг, Лаура Шмідт і Клер Бріндіс з університету штату Каліфорнія в Сан-Франциско (США) виклали свою стратегію з управління обігом цукру та інших солодких речовин в оглядовій статті в журналі Nature. Автори статті стверджують, що постійне переїдання солодкого викликає ті самі негативні наслідки, що і зловживання спиртними напоями. Як доказ своєї точки зору вони порівнюють цукор і алкоголь за чотирма критеріями, які раніше застосовувалися для опису шкоди алкоголю.

За словами біологів, цукор і алкоголь не були доступні в таких кількостях, які ми можемо отримувати зараз. Через це у людини немає захисних механізмів, оберігають її від негативних наслідків їх вживання. Як стверджують вчені, безліч наукових робіт вказують на негативні наслідки зловживання цукром. Серед них Люстиг і його колеги називають діабет, гіпертензію, зменшення чутливості до інсуліну і ожиріння печінки. Крім того, цукор схожим чином діє на центри винагороди в мозку, стимулюючи людини на поїдання нової порції солодкої їжі. Додатково до цього, цукор і його аналоги частково пригнічують виробництво гормонів насичення – греліну і лептину. Недолік цих сигнальних молекул вважається причиною систематичного переїдання.

Як стверджують біологи, переїдання стало серйозною медичною проблемою для більшості країн світу. Так, уряд Сполучених Штатів витрачає до 75% ресурсів системи охорони здоров’я на боротьбу з метаболічним синдромом та іншими наслідками переїдання солодкого.

Люстиг, Шмідт і Бріндіс пропонують ввести таку саму схему акцизів і обмежень, яка застосовується для обмеження обороту тютюну та алкоголю. На їхню думку, в першу чергу, слід викреслити цукор і глюкозу зі списку безпечних харчових добавок, що перешкодить виробникам харчових продуктів додавати їх у свої вироби в необмеженій кількості.

Особливе місце в цій системі займає спеціальний податок, яким будуть обкладатися всі товари, що містять цукрові добавки. В їх число потраплять шипучі напої, нектари, шоколадне молоко і підсолоджені рослинні пластівці. За розрахунками вчених, ціни на такі товари необхідно збільшити вдвічі, щоб значно знизити споживання цукру. У якості радикальніших заходів вчені пропонують ввести обмеження або заборону на продаж прохолодних напоїв дітям до 17 років і обмежити число ресторанів швидкого харчування в районах з низьким середнім доходом населення. Крім того, уряди промислово розвинених держав можуть налагодити програми субсидування продажу або покупки продуктів з низьким вмістом цукру.

«Достатня ступінь галасу навколо цього питання може привести до тектонічних зрушень в системі охорони здоров’я. Аналогічні проблеми – заборона куріння в публічних місцях і подушки безпеки в машинах – викликали запеклі суперечки і були прийняті суспільством і політиками. Настав час звернути нашу увагу на цукор», – підсумовують автори статті.

Джерело РИА Новости