Новини здоров’я. 16 лютого. Норвезькі вчені розробили спосіб “знешкодити” картоплю фрі, що вважається небезпечним для здоров’я продуктом, позбавивши її від канцерогенної і токсичної речовини – акриламіду.

Картоплю хочуть купати у ванні з кисломолочними бактеріями

Суть нового методу – у використанні кисломолочних бактерій, які видаляють цукор з поверхні обсмажуваних в маслі картопляних продуктів.

“Сам метод грунтується на результатах 20-річних досліджень кисломолочних бактерій, які вважаються “хорошими бактеріями” і широко застосовуються в харчовій промисловості. На додаток до здатності запобігати виникненню інших шкідливих бактерій вони сприяють продовженню терміну придатності продуктів, покращують їх смак і поживний склад”, – каже в інтерв’ю газеті “Афтенпостен” співробітник НДІ харчових продуктів “Нофіма” Ханс Блум.

Коли в 2002 році група вчених Стокгольмського університету встановила присутність акриламіду в смаженій їжі, це викликало міжнародну сенсацію і вселило серйозні побоювання як у споживачів, так і в контрольні органи по всьому світу.

Головним винуватцем була названа висока температура, яка при смаженні на грилі або у фритюрі дає скоринку, що містить шкідливі речовини.

Проведені норвежцями випробування показали, що перебування картоплі у ванні з кисломолочними бактеріями протягом 10-15 хвилин істотно знижує рівень вмісту акриламіду. За твердженням розробників, їх метод дозволяє на 90% позбавити від акриламіду картопляні продукти, що готуються в промислових умовах.

За матеріалами ИТАР-ТАСС