Новини здоров’я. 6 лютого. Американські вчені пов’язали розвиток ожиріння із зміною нормального складу мікрофлори кишківника.

Схильність до розвитку ожиріння передавалася раніше здоровим гризунам

Дослідження провела група фахівців під керівництвом Річарда Флевелла з Медичної школи Єльського університету.

Робота Флевелла і його колег ґрунтувалася на результатах більш раннього дослідження, також проведеного вченими з Єльського університету. Вони вивчали білкові комплекси інфламмасоми, які запускають запальні реакції при контакті з мікробами.

Дослідники з’ясували, що нестача двох видів інфламмасом у мишей приводила до дисбактеріозу у вигляді збільшення однієї з популяцій мікроорганізмів, що мешкають в кишечнику. В результаті у таких гризунів частіше розвивалася неалкогольна жирова дистрофія печінки, що супроводжується ожирінням.

Група Флевелла також провела серію експериментів на лабораторних мишах. В ході дослідження було встановлено, що миші здатні заражати родичів дисбактеріозом, пов’язаним з нестачею інфламмасом. Таким чином, схильність до розвитку ожиріння передавалася раніше здоровим гризунам.

Вчені також виявили, що антибіотикотерапія відновлювала нормальну мікрофлору мишей і покращувала перебіг печінкової дистрофії. На наступному етапі роботи Флевелл планує уточнити, які саме мікроорганізми сприяють розвитку ожиріння та накопиченню жиру в печінці.

За матеріалами medportal