Новини світу. 1 лютого. Вчора, 31 січня, у російської горілки був день народження.

горілка алкоголь
В Росії святкують День народження горілки

147 років тому Дмитро Менделєєв у Петербурзі захистив дисертацію “Про сполучення спирту з водою”. Хоча батько горілки й не він, але деякі вчені вважають, що його робота стала основою для 40-градусного напою.

Сам Менделєєв вважав, що 150 грамів на людину достатньо, але нині його рекомендацій не дотримуються.

В музеї горілки пройшов день відкритих дверей, де розповідали про історію та безкоштовно наливали.

Горілку до Росії завезли чи то генуезці, чи то скандинави, а потім вже й свої – монахи – навчилися виробляти хлібне вино. А взагалі росіяни були непитущою нацією. Зеленим змієм-спокусником став Микола II, який запровадив сухий закон, а потім мокру справу підхопив Сталін. Це вплинуло на те, що люди почали виготовляти напій в домашніх умовах та гнати самогон.

Мінздоров’я порахувало, що на одного росіянина припадає 18 літрів чистого спирту на рік, включаючи старих та дітей. В той час, коли 14 літрів – критичний показник за даними ВОЗ.

Професійні дегустатори у горілці можуть відрізнити до 50-70 ароматів. Надто у дорогій горілці, яку виробляють з чистої води кавказьких річок чи артезіанських глибин Неви, вирощують без мінеральних добрив з урахуванням руху сонця, місяця чи сузір’їв. Або у вінтажній горілці – із пшениці врожаю одного року, зібраної з однієї спеціально відведеної для цієї мети невеличкої ділянки.

“Перша ознака, за якою дегустатор визначає, чи є горілка елітною та якісною, це так звані ніжки або сльози. У доброї горілки вони є довгими та жирними. Стікають довго та красиво”, – розповів сомельє Антон Галкін.

ВІДЕО

Джерело ТСН