Новини здоров’я. 18 січня. Індивідуальна чутливість до жирної їжі, що залежить від нашого генотипу, може впливати на те, що ми їмо, і в яких кількостях, вважають вчені США.

Люди по-різному ставляться до жирних продуктів

Варіація певного гена робить людей більш або менш чутливими до смаку жирної їжі, що, на думку дослідників, може бути однією з причин схильності до переїдання і набору зайвої ваги.

У ході дослідження вони вивчали генотип волонтерів, які страждали від ожиріння, і виявили, що мутація гена CD36 призводить до підвищеної чутливості до смаку жиру.

Крім цього, вченим вперше вдалося виявити рецептор язика людини, який безпосередньо пов’язаний з відчуттям смаку жиру.

«Нашою метою є зрозуміти, як наше сприйняття жиру в їжі впливає на наші смаки та уподобання, а також на кількість споживаної жирної їжі. У своєму дослідженні ми наткнулися на одну потенційну причину, з якою люди по-різному ставляться до жирних продуктів», – підкреслюють вчені з університету Вашингтона.

Попередні дослідження на лабораторних мишах показали, що тварини, позбавлені гена CD36, залишалися байдужими до жирної їжі. Крім цього, їх організм гірше переробляв жир.

На думку вчених, близько 20% людей володіють варіацією гена, яка пов’язана зі зниженням чутливості до присутності жиру в їжі, що змушує їх переїдати, і сприяє набору ваги.

За матеріалами zdravoe