Новини здоров’я. 26 січня. Вчені з Іспанії порадували людей, які люблять смажену їжу, проте побоюються за своє здоров’я.

Виявляється, смаження на оливковій або соняшниковій олії ніяк не пов’язана з хворобами серця і передчасною смертю.
Оскільки смажену їжу давно звинувачують в тому, що вона підвищує тиск, рівень холестерину і призводить до набору зайвої ваги, іспанські дослідники вирішили перевірити, чи так це насправді. В ході роботи вони вивчали харчові звички 41000 здорових дорослих людей у віці 29-69 років, які не страждали від хвороб серцево-судинної системи. Учасників розподілили на чотири групи залежно від рівня споживання смаженої їжі і спостерігали за ними 10 років.
«У країнах Середземномор’я, де їдять багато їжі, приготованої на оливковій або соняшниковій олії, ми не виявили ніякого зв’язку між вживанням смаженої їжі і підвищеним ризиком розвитку хвороб серця і смерті від них», – уклали дослідники.
Учені відзначили, що в Іспанії їжу готують на оливковій або соняшниковій олії, і тому їх висновки можуть не ставитися до інших країн, де застосовують інші види олії. У країнах Заходу, наприклад, їжу швидкого приготування готують на твердому і використаному кілька разів маслі.
Джерело ЗдравоЕ