Новини здоров’я. 26 січня. Вчені з Іспанії порадували людей, які люблять смажену їжу, проте побоюються за своє здоров’я.

оливкова олія
Смажена на олії їжа не шкідлива для серця

Виявляється, смаження на оливковій або соняшниковій олії ніяк не пов’язана з хворобами серця і передчасною смертю.

Оскільки смажену їжу давно звинувачують в тому, що вона підвищує тиск, рівень холестерину і призводить до набору зайвої ваги, іспанські дослідники вирішили перевірити, чи так це насправді. В ході роботи вони вивчали харчові звички 41000 здорових дорослих людей у ​​віці 29-69 років, які не страждали від хвороб серцево-судинної системи. Учасників розподілили на чотири групи залежно від рівня споживання смаженої їжі і спостерігали за ними 10 років.

«У країнах Середземномор’я, де їдять багато їжі, приготованої на оливковій або соняшниковій олії, ми не виявили ніякого зв’язку між вживанням смаженої їжі і підвищеним ризиком розвитку хвороб серця і смерті від них», – уклали дослідники.

Учені відзначили, що в Іспанії їжу готують на оливковій або соняшниковій олії, і тому їх висновки можуть не ставитися до інших країн, де застосовують інші види олії. У країнах Заходу, наприклад, їжу швидкого приготування готують на твердому і використаному кілька разів маслі.

Джерело ЗдравоЕ