Новини здоров’я. 23 січня. Як показало дослідження, рівень гормону голоду греліну в крові збільшується, коли люди отримують візуальну стимуляцію за допомогою зображення їжі.

сніданок-білкова їжа
Вигляд вишуканих страв стимулює апетит

Вчені з університету Макса Планка підтвердили те, про що багато хто з нас знає давно: вигляд вишуканих страв стимулює апетит.

«Не дивіться на спокусливі зображення їжі, оскільки це пробудить у вас апетит», – попереджають дієтологи, які довели, що зовнішні стимули, такі як запах і вигляд їжі, фізично впливають на нас, підвищуючи відчуття голоду і міняючи харчову поведінку.

Небезпека того, що вплив зображень їжі спричинить за собою споживання, яке не виправдано з точки зору підтримки енергетичного балансу, особливо висока в сучасному суспільстві, в якому домінує реклама.

У ході дослідження вчені досліджували молекулярні процеси, які контролюють харчову поведінку. Зокрема, вони розглядали фізіологічну реакцію волонтерів на зображення продуктів харчування і неїстівних об’єктів. При цьому в учасників брали аналіз крові на грелін, лептин, інсулін і т.д. Всі ці гормони грають важливу роль в регулюванні споживання їжі. У результаті виявилося, що рівень греліну в організмі тих, кому показували зображення їжі, підвищувався.

«Наша робота демонструє, що рівень гормону греліну в крові може залежати від зовнішніх факторів. Наш мозок обробляє візуальну інформацію, а наші фізичні реакції і сприйняття апетиту запускаються мимоволі», – відзначають дослідники.

За матеріалами zdravoe