Новини медицини. 30 грудня. З приходом холодів, людина починає слабшати – це викликано браком сил і вітамінів. Крім того, саме взимку наш організм починає “запасати жирок”.

Зимою організм слід додатково наповнювати поживними речовинами

Правильне харчування в зимовий час – основа не тільки відмінного самопочуття, а й гарної фігури.

Основні ознаки ослабленого організму

Людський організм витрачає колосальну енергію на збереження стабільної температури тіла і захисту від хвороб, але іноді цих сил стає недостатньо і організм починає подавати сигнали про допомогу.

Як правило, першим сигналом про брак енергії є млявість. Фахівці пов’язують це з авітамінозом і недостатком живильних речовин. Вітаміни, антиоксиданти, мікроелементи – всі ці речовини містяться у свіжих овочах і свіжих фруктах, але людина в зимовий час значно знижує кількість споживання цих продуктів, що веде до авітамінозу.

Другий сигнал – дратівливість. Це прояв більше психологічний, ніж фізіологічний і пов’язано, знову ж таки, з браком енергії – людині недостатньо енергії, їй важко зосередитися і будь-який відволікаючий фактор може стати причиною сплеску негативних емоцій.

Проявів авітамінозу та інших зимових “радощів” безліч, але причина їх одна – недостатня уважність до організму і, перш за все, до харчування.

Як підвищити настрій і імунітет взимку

Для того щоб добре себе почувати в зимовий час досить дотримуватися декількох правил:

Відмовитися від важких і висококалорійних продуктів, дотримуватися зимової дієти.
Займатися фітнесом, танцями або просто частіше бувати на свіжому повітрі. Не піддаватися зимовій хандрі.

Активна життєва позиція, оптимізм і спорт (танці) дивовижне поєднання. Ті, хто живе без ліні, смутку, живуть довше і рідше хворіють, тому в зимовий час варто особливу увагу приділити саме заняттям, які розвивають гнучкість, мускулатуру – це дозволить не лише позбутися нудьги, але від необхідності скидати зайву вагу перед пляжним сезоном. Однак не варто забувати, що при фізичній активності організму потрібно більше рідини, тому пийте воду, яка допоможе відновити сили.

Харчування взимку

Зимовий раціон, втім, як і будь-який інший, повинен бути легким, але поживним.

Головна умова для живлення взимку – наявність білків, вітамінів, амінокислот і антиоксидантів. Влітку ми споживаємо більше свіжих овочів і зелені, тому дефіцит цих речовин – рідкісне явище, але взимку, наш раціон стає більш убогим і “неживим”.

Список необхідних для організму продуктів:

Речовини: білки. Продукти: соя, квасоля, боби, горох, гриби. Кількість на добу: білків у зимовий в організм має надходити 100 г і більше.

Жири – насіння, горіхи. Жирів у зимовий час в організм має надходити не менше 25 г

Вуглеводи, вітаміни, антиоксиданти – свіжі фрукти, овочі, зелень. Будь-яка кількість.

Як відомо, не кожен продукт корисний для нашого організму. Наприклад, м’ясо – ситний продукт, вживання якого в зимовий час необґрунтовано зростає, але фахівці стверджують, що цей продукт не тільки не захищає організм взимку, але і є джерелом багатьох бід (авітаміноз, ожиріння, порушення метаболізму).

На думку дієтологів, найоптимальнішою системою живлення взимку є сироїдіння. Споживання продуктів без термічної обробки знижує час перетравлення їжі і допомагає організму зберігати енергію для боротьби із зовнішніми подразниками (хвороби, холод і так далі).

Найбільш корисними продуктами, безумовно, є овочі, далі йдуть фрукти та зелень, замикають список – злаки і горіхи. Корисні властивості цих продуктів вже не раз озвучувалися, але не варто забувати і про обережність: вживайте продукти, при вирощуванні яких не використовувалися пестициди або продукти, які мають пошкодження – у складі таких продуктів можуть бути присутні токсини. У разі попадання токсичних речовин в організм потрібне термінове очищення організму.

Що не слід їсти взимку

Основне правило тих, хто бажає зберегти здоров’я і не набрати вагу взимку – грамотна дієта. Вживання деяких продуктів, які ми звикли бачити на своїх столах, насправді тільки шкодить організму. Пальма першості в цьому списку належить солодощам. Ласуни, напевно, не замислюються, що шкоди від цих тортиків, шоколадок і тістечок більше, ніж задоволення. Наприклад, так улюблений багатьма шоколад є сильним алергеном. Люди, які страждають від надмірної ваги і люблять шоколад, пройшовши тест на харчову непереносимість, з подивом виявляють у себе алергію саме на цей продукт і розуміють, що саме він є причиною проблем зі здоров’ям.

Найчастіше, ми “заїдаємо” зимовий смуток солодким, але є альтернатива, наприклад, цитрусові.

До переліку небезпечних для здоров’я й фігури відноситься м’ясо і риба, які вимагають від організму більше сил на перетравлення, ніж самі здатні дати.

Також радять частіше споживати чай ніж каву. Кава, за словами фахівців, надає сил, але на короткий період, водночас чай або свіжий сік, крім збагачення вітамінами,тонізують організм на всю першу половину дня і не дадуть заснути на роботі.

Варто зазначити, що не тільки взимку необхідно захистити себе від цих продуктів, в будь-який час року споживання їх недоцільне з точки зору енергетичних витрат організму.

Зразкове меню в зимовий день

Сніданок Мюслі або овочевий салат.

Другий сніданок Горіхи, сухофрукти або свіжі фрукти і овочі.

Обід Свіжий овочевий суп, салати зі свіжих овочів і зелені.

Полудень Сухофрукти.

Вечеря Овочеві страви.

Збалансована дієта в зимовий час – ключ до хорошого самопочуття, відмінної фігури і міцного здоров’я.

За матеріалами “Медичний центр НоуХауМед”