Новини науки. 4 грудня. Іспанські дослідники розробили алгоритм, за допомогою якого можна з дуже високою точністю визначити, де був зварений ваш улюблений напій.

пиво
Можна з точністю до 99,3% стверджувати, в якій з трьох країн напій було зроблено

Для ідентифікації країни походження група фахівців з Севільського університету під керівництвом Хосе Маркоса Хурадо визначила 20 типів хімічних речовин (в основному – металів) або параметрів (таких як водневий показник), за якими це можна зробити теоретично. Потім за допомогою математичного аналізу були виявлені найбільш характерні з точки зору географічної диференціації показники.

Найпомітнішу залежність від місця розташування пивоварні продемонстрували залізо, калій, фосфор, фосфати і поліфеноли. Встановивши їх концентрацію в пиві, можна з точністю до 99,3% стверджувати, в якій з трьох країн, що фігурували в дослідженні,  – Німеччині, Іспанії або Португалії – напій було зроблено. На останньому етапі було застосовано метод опорних векторів.

Пан Хурадо заявляє, що перерахованими державами справа не обмежується: фігурантів може бути значно більше, хоча це і ускладнить підрахунки. Результати роботи опубліковані в журналі Food Control.

Проведення таких досліджень важливо для захисту торгових марок, які за міжнародним законодавством можуть випускатися тільки в певному регіоні (як, наприклад, коньяк або пармезан). У європейській базі даних DOOR (Database of Origin and Registration), де враховуються подібні торговельні марки, зареєстровано 20 брендів німецького, чеського та англійського пива.

За матеріалами Компьюлента