Новини медицини. 1 грудня. Риба допомагає зберігати мозок здоровим і скорочує ризик виникнення хвороби Альцгеймера.

їжа, риба
Риба (але не смажена!!) захищає від Альцгеймера

Так вважають співробітники медичної школи при Університеті Піттсбурга (США), які досліджували 260 осіб, щоб вияснити це.

Піддослідні відповідали на питання про те, скільки разів на тиждень і в якій кількості вони їдять рибу, а через десять років після опитування їм проводили магнітно-резонансну томографію. МРТ показала, що ті, хто споживав запечену або смажену на вогні рибу як мінімум раз на тиждень, мали більший обсяг сірої речовини в частинах мозку, які беруть участь у формуванні пам’яті і навчанні, тобто в гіпокампі і орбітальній частині лобової кори.

Ці ж люди рідше від інших страждали хворобою Альцгеймера або легким когнітивним порушенням. Зв’язок зберігся навіть після того, як дослідники взяли до уваги чинники, що впливають на ризик розвитку хвороби альцгеймера, включаючи вік, стать і фізичну активність.

А ось риба, смажена в олії, не забезпечувала піддослідним ніякого захисту від нейродегенеративної недуги.

Результати дослідження були представлені 30 листопада на щорічних зборах Радіологічної спільноти Північної Америки в Чикаго.

На думку вчених, жирні кислоти Омега-3, що містяться в рибі, благотворно діють на мозок і захищають від хвороби Альцгеймера. Ці кислоти поліпшують кровопостачання мозку, що, в свою чергу, забезпечує мозкові клітини великою кількістю кисню і поживних речовин. Крім того, Омега-3 зменшують запалення в мозку і можуть захищати від утворення амілоїдних бляшок, які є причиною виникнення хвороби Альцгеймера.

За матеріалами Компьюлента