Новини науки. 18 грудня. Вперше в історії науки британським ученим вдалося довести наявність зв’язку між гучністю музики на святковій вечірці і кількістю випитого алкоголю.

похмілля, алкоголь, вечірка
Гучна музика сприяє швидшому сп'янінню

Тим, хто непомітно для себе схильний напиватися, не слід веселитися під дуже гучну музику.

Гучна музика змінює здатність людини оцінювати ступінь свого сп’яніння, причому розкотисті звуки важкого року сприяють споживанню алкоголю більшою мірою, ніж мелодійні ліричні балади, що виконуються камерно. Корисне для любителів галасливих вечірок відкриття зробили британські вчені, які виявили додатковий фактор, що сприяє появі п’яних на будь-якому заході, супроводжуваному музикою.

Психологи з університету міста Портсмут (University of Portsmouth) виявили, що алкоголь здається солодшим і слабкішим при звуках гучної музики.

Дослідники попросили взяти участь у цікавому експерименті 80 молодих людей і дівчат у віці від 18 до 28 років (69 представниць прекрасної статі і 11 юнаків). Під час попереднього відбору автори дослідження віддали перевагу тим, хто на співбесіді повідомив, що регулярно відвідує всілякі “тусовки”, де завжди вживає спиртні напої.

Під час експерименту учасникам пропонували спробувати різні спиртні напої та оцінити їх міцність, солодкість і визначити наявність присмаку гіркоти.

Експеримент повторювався в 4-х різних варіантах: напої щоразу були одні й ті ж, а звуковий фон змінювався від повної тиші до дуже гучної клубної музики.

Вчені виявили, що переважна більшість учасників під впливом музики оцінювали алкогольні напої як слабші і більш солодкі.

“Можна стверджувати, що наша здатність розрізняти смак може змінюватися під впливом гучної музики. Любителям всіляких вечірок, особливо в клубах буде корисно дізнатися, як фактори навколишнього середовища можуть непомітно вплинути на кількість випитого”, – вказує співавтор наукової роботи професор Лоренцо Стаффорд.

Джерело УНН