Новини здоров’я. 6 жовтня. Чим краще харчується жінка під час вагітності, тим нижчий ризик народження дитини з вродженими вадами, такими як вовча паща або ущелина хребта. Про це попереджають вчені з США.

вагітність-вагітна жінка
Правильне харчування до і під час вагітності знижує ризик народження дитини з вадами

Збалансоване харчування під час виношування дитини допомагає запобігти розвитку різних вроджених дефектів.

Що стосується фолієвої кислоти, рекомендованої усім вагітним, вона сприяє профілактиці лише деяких відхилень, наприклад, ущелини хребта.

«У попередніх дослідженнях розглядався вплив однієї поживної речовини або живильного фактора на ризик розвитку вроджених дефектів. Однак насправді харчування – набагато більш комплексна проблема», – відзначають вчені з Стенфордського університету.

У ході дослідження в жовтні 1997 – грудні 2005 року були проведені інтерв’ю з вагітними жінками, у яких народилося 2 475 дітей з вовчою пащею або заячою губою, 936 дітей з дефектами нервової трубки і 6 147 здорових немовлят. У відповідях на запитання анкети жінки давали докладну інформацію про своє харчування.

Добре харчуватися необхідно не тільки під час вагітності, але і за деякий час до зачаття дитини. У жінок, якість харчування яких було найвищим за рік до зачаття, ризик народження дитини з вродженими дефектами був найбільш низьким, незалежно від того, приймали вони вітаміни, мінерали та інші добавки, чи ні.

Таким чином, коригування жіночої дієти може стати одним зі способів профілактики розвитку серйозних дефектів внутрішньоутробного розвитку, вважають експерти.

Джерело Zdaravoe