Новини здоров’я. 20 жовтня. У любителів вина з’явилася ще одна причина не відмовляти собі в улюбленому напої. Келих вина в день може зміцнити кістки і знизити ризик розвитку остеопорозу, стверджують британські вчені.

вино
Вино позитивно впливає на міцність кісток

Дослідники, що вивчали зв’язок між раціоном харчування і ризиком переломів, з’ясували, що вино в помірних кількостях позитивно впливає на міцність кісток хребта.

Інші алкогольні напої, такі як пиво або горілка, не надають на кісткову тканину того ж ефекту.

Хоча цілий ряд наукових праць вказує на те, що алкоголь може бути корисний для здоров’я, зловживання спиртним, навпаки, є одним з основних факторів ризику виснаження кісткової тканини і переломів.

У роботі взяли участь 1000 пар близнюків-жінок. Учені відзначили, що у тих з них, хто періодично пив вино, щільність кісток хребта і стегнової кістки була вищою, ніж у тих, хто віддавав перевагу іншим алкогольним напоям.

Дослідники не виявили ніякого суттєвого зв’язку між вживанням великої кількості фруктів і овочів і ризиком розвитку остеопорозу, проте традиційна західна дієта, що включає смажену рибу, чипси, запечену квасолю, м’ясні пироги та інші м’ясні страви, виявилася руйнівною для кісток.

Поки що невідомо, чому вино позитивно впливає на міцність кісток, проте учені припускають, що це може бути пов’язано з поліфенолами, що містяться в шкірці червоного винограду, а не з алкогольним компонентом напою.

Остеопороз – це хвороба, при якій зменшується щільність кісткової речовини. Вона розвивається у кожної третьої жінки і у кожного дванадцятого чоловіка. Особливому ризику піддаються жінки, що приймають стероїди, що курять, п’ють у великих кількостях і мають спадкову схильність.

Джерело Zdravoe