Новини здоров’я. 27 вересня. Вживання фруктів і овочів допомагає знизити ризик розвитку раку товстої і прямої кишки, повідомляють австралійські вчені.

овочі
Овочі та фрукти по-різному впливають на різні відділи кишечника

Брокколі, капуста, яблука, гарбуз і інші дари природи позитивно впливають на різні відділи кишечника.

Експерти з Австралії вивчили раціон харчування 918 пацієнтів з раком кишечника і більше 1000 людей без ознак цього захворювання, і в результаті дійшли висновку, що вживання певних овочів і фруктів асоціюється зі зниженням ризику розвитку ракових пухлин у верхніх або нижніх відділах товстої кишки.

Брокколі, капуста, цвітна капуста і редька, наприклад, позитивно впливають на здоров’я верхніх відділів прямої кишки, а загальна кількість споживаних фруктів і овочів знижує ризик розвитку раку в нижніх її відділах.

Яблука, темні і жовті овочі також мають позитивний вплив на нижні відділи товстої кишки. Цікаво, що любов до фруктових соків пов’язана з підвищеним ризиком раку товстої і прямої кишки.

«Фрукти та овочі давно вивчають на предмет їх зв’язку з раком кишечника, проте їх властивості викликають суперечки серед фахівців. Можливо, причиною цьому є різноманітний вплив на різні відділи кишечника», – пояснюють вчені.

Джерело Zdravoe