Новини здоров’я. 19 вересня. Які фрукти та овочі найбільш корисні для захисту від такої грізної проблеми, як інсульт?

Яблуко та груша врятують від інсульту

На думку вчених з Нідерландів, для того, щоб уникнути інсульту, необхідно їсти більше фруктів і овочів з білою м’якоттю.

Вчені давно говорять про те, що рослинна їжа позитивно впливає на здоров’я серцево-судинної системи, однак ніхто раніше не розглядав, які саме дари природи найбільш ефективні в профілактиці і боротьбі з хворобами серця і судин.

Як показало нове дослідження, фрукти і овочі з білими їстівними частинами знижують ризик інсульту більшою мірою, ніж всі інші рослинні продукти. Вживання кожних додаткових 25 грамів білих овочів і фруктів зменшує ризик розвитку інсульту на 9%. Найпопулярнішими «білими» фруктами є яблука і груші.

«Зелені, помаранчеві, жовті, червоні і фіолетові фрукти та овочі ніяк не пов’язані з інсультом. Ризик інсульту знижується на 52% у людей, які їдять найбільшу кількість фруктів і овочів з білою м’якоттю, в порівнянні з тими, хто їх майже не вживає», – відзначають автори роботи.

Це відкриття не означає, що необхідно відмовитися від улюблених фруктів на користь яблук, груш і динь. По-перше, ці висновки необхідно підтвердити більш ретельно дослідженням. По-друге, фрукти та овочі різноманітних квітів захищають організм від інших проблем зі здоров’ям.

За матеріалами Zdravoe