Новини здоров’я. 19 вересня. Вживання під час вагітності йогурту з низьким вмістом жиру, можливо, підвищує ризик розвитку у дитини астми та алергічного риніту (сінної лихоманки).

Виявляється, не всі йогурти корисні під час вагітності

До такого висновку прийшла група вчених на чолі з Катериною Масловою з Гарвардської школи охорони здоров’я (США).

Дослідники задалися метою з’ясувати, чи можуть жирні кислоти, що містяться в молочних продуктах, захищати дітей від алергічних хвороб. В ході роботи оцінювалося споживання жінками молока і його похідних під час вагітності та відстежувалася захворюваність астмою та алергічним ринітом у їхніх нащадків.

Виявилося, що споживання молока під час виношування плоду не пов’язано з підвищенням ризику розвитку астми, більше того, молоко захищало від виникнення цього захворювання дихальних шляхів. А от діти жінок, які їли раз на день під час вагітності низькожировий йогурт з фруктами, захворювали астмою до семирічного віку в 1,6 рази частіше нащадків тих, хто йогурт не споживав.

Дослідники також виявили, що такі малюки частіше страждали алергічний риніт і демонстрували симптоми астми.

На думку вчених, вся справа в низькожирових поживних компонентах йогурту; передбачається і те, що споживання йогурту з малим вмістом жиру може служити маркером інших факторів харчування і способу життя.

Результати дослідження будуть представлені на щорічному конгресі Європейського респіраторного співтовариства, що пройде в Амстердамі (Нідерланди) з 24 по 28 вересня.

За матеріалами Компьюлента