Новини науки. 3 вересня. Вчені з Університету Маршалла (США) виявили, що ризик виникнення раку грудей значно скорочується, коли звичайне харчування містить помірну кількість волоських горіхів.

Правда, поки це встановлено тільки на мишах. У ході дослідження фахівці порівнювали ефекти звичайного харчування і дієти з волоськими горіхами на життя одного покоління гризунів – з моменту зачаття до припинення грудного вигодовування і потім при самостійному харчуванні.
Кількість горіхів в їжі було еквівалентно 55 грамам на день для людини.
Мишей генетично запрограмували на виникнення раку. Результати експерименту показали, що у «горіхової» групи на обох стадіях рак грудей розвивався в два рази рідше, ніж у тих, які харчувалися звичайною їжею без горіхів.
Крім того, у представників першої групи виникало менше пухлин і вони були невеликими. Словом, вченим вдалося скоротити ризик появи раку навіть у ГМ-тварин.
Використовуючи генетичний аналіз, дослідники встановили, що дієта з волоськими горіхами змінює активність безлічі генів, які пов’язані з раком грудей як у мишей, так і в людей.
Інші тести показали, що збільшення в раціоні кількості жирних кислот Омега-3 не єдина причина протиракового ефекту: ріст пухлин сповільнювався, коли гризуни споживали більше вітаміну Е.
Фахівці підкреслюють, що харчування відіграє життєво важливу роль у здоров’ї. Від того, що ми їмо, залежать функції тіла, його реакція на хворобу і стан здоров’я в цілому.
Джерело Компьюлента