Новини науки. 3 вересня. Вчені з Університету Маршалла (США) виявили, що ризик виникнення раку грудей значно скорочується, коли звичайне харчування містить помірну кількість волоських горіхів.

горіх
Волоський горіх корисний для вживання

Правда, поки це встановлено тільки на мишах. У ході дослідження фахівці порівнювали ефекти звичайного харчування і дієти з волоськими горіхами на життя одного покоління гризунів – з моменту зачаття до припинення грудного вигодовування і потім при самостійному харчуванні.

Кількість горіхів в їжі було еквівалентно 55 грамам на день для людини.

Мишей генетично запрограмували на виникнення раку. Результати експерименту показали, що у «горіхової» групи на обох стадіях рак грудей розвивався в два рази рідше, ніж у тих, які харчувалися звичайною їжею без горіхів.

Крім того, у представників першої групи виникало менше пухлин і вони були невеликими. Словом, вченим вдалося скоротити ризик появи раку навіть у ГМ-тварин.

Використовуючи генетичний аналіз, дослідники встановили, що дієта з волоськими горіхами змінює активність безлічі генів, які пов’язані з раком грудей як у мишей, так і в людей.

Інші тести показали, що збільшення в раціоні кількості жирних кислот Омега-3 не єдина причина протиракового ефекту: ріст пухлин сповільнювався, коли гризуни споживали більше вітаміну Е.

Фахівці підкреслюють, що харчування відіграє життєво важливу роль у здоров’ї. Від того, що ми їмо, залежать функції тіла, його реакція на хворобу і стан здоров’я в цілому.

Джерело Компьюлента