Новини світу. 23 серпня. Є безліч страв, які користуються популярністю не меншою, ніж плов. Одна з таких страв – піца.

У різних народів піца з різними інгредієнтами

Піца була відома ще в античні часи, і в даний час практично неможливо визначити її творця. Точно відомо тільки одне: батьківщина піци – Південна Європа, її вперше випекли в одній з держав Середземномор’я. У стародавні часи піцу вживали в їжу єгиптяни, перси, римляни і греки, і саме вони залишили, поряд з шедеврами архітектури і скульптури, і кулінарні рецепти, один з яких люблять зараз практично в кожній країні світу.

Солдати великих імперій були переконані в тому, що без піци не відновиш сили і енергію, а також в бою вона надає воїну витривалості. Є ще одна думка – можливо, автором початкового рецепта піци були вікінги.

Під час Ренесансу піца знайшла своє «друге народження». Її поширення почалося з Італії. Спочатку піцу випікали в одиничних екземплярах, але потім почалося її масове виробництво. Завезені з Америки помідори стали невід’ємним інгредієнтом хорошої піци. Однак піца була обов’язковою стравою тільки на столі королів та інших важливих персон. Не згідний з цією дискримінацією простий люд винаходив свої, часто нічим не гірші я за смаком «королівської» піці рецепти. Шляхом експериментів були створені різні види піци – з додаванням різних трав і спецій.

Зараз відомо кілька найбільш популярних рецептів цієї страви. До речі, борошно для піци потрібно спеціальне – вона складається із суміші безлічі сортів борошна, яке повинно бути взяте в точних пропорціях. За традицією, європейський рецепт цієї страви обов’язково включає в себе оливкову олію. Залежно від країни різняться  інгредієнти, які додаються в піцу, – це сир, цибуля, помідори, анчоуси, м’ясо, гриби, яйця, часник, оливки, маслини і багато іншого.

Наприклад, у Японії улюблений рецепт піци полягає, крім усього іншого, з риби: тунця, лосося, восьминогів і навіть ікри. Американський рецепт відрізняється від європейського тим, що оливкову олію там замінено на рослинну; в американській піці менше сиру і більше томатної приправи, а сама кількість інших складових, які кладуться в блюдо, значно збільшена.

В Австралії в піцу обов’язково додають креветок і м’ясо акули і крокодилів. В Індії піца готується швидко і рясніє великою кількістю різних спецій. У Бразилії закуски, такі, як піца, готуються у великих кількостях – щодня близько мільйона штук, тут вона дуже популярна.

Джерело Вінниця.info