Новини України. 25 липня. За офіційними даними, цього року в Ужгороді та районі зафіксовано 2 випадки зараження місцевого хліба картопляною паличкою.

Хліб
Закарпатський хліб зазвичай здоровий і безпечний

Про це кажуть спеціалісти, але насправді ситуація гірша, бо про хворобу основного продукту мало хто повідомляє санепідеміологів.

Як розповіла заступник головного лікаря обласної СЕС Тетяна Литовченко, джерела захворювання вдалося локалізувати і наразі ситуація під контролем. До того ж вищезазначені випадки радше виняток, ніж закономірність – закарпатський хліб зазвичай здоровий і безпечний.

За словами санепідеміолога, кожна місцева пекарня здійснює власний лабораторний контроль свого продукту – відстежують його якість, перевіряють воду тощо. Крім них перевіряє і СЕС. В обласних пекарнях, а їх у краї близько сотні, збудників хвороби, окрім вищезгаданих випадків, не знайдено.

Загалом картопляна паличка – це бактерія, яка потрапляє в хліб із мукою і дріжджами, й, проростаючи, може викликати “тягучу” чи “картопляну” хворобу. Заражений хліб, каже  Литовченко, можна визначити швидко – він видає себе запахом гнилі чи валеріани. До речі, вражений хліб вживати небажано, адже паличка виділяє токсини, що можуть викликати розлад шлунково-кишкового тракту, головний біль. В санепідемстанції радять: не зберігати хліб у целофані, влітку тримати його в холодильнику або ж у дерев’яній чи емальованій хлібниці, обробляти розчином оцту місце, де хліб зберігається, а також ножі, яким його ріжуть.

Литовченко рекомендує вживати хліб із високою кислотністю (житній, житньо-пшеничний), адже вона нейтралізує хвороботворчі палички. Ось білий хліб у цьому плані небезпечний. А ще спеціаліст наголошує: у разі підозри щодо якості хліба, необхідно звертатися до СЕС чи в адміністрацію того закладу, де ви придбали його. Це, між іншим, найкращий спосіб профілактики хвороби хліба.

Джерело Закарпаття онлайн