Новини економіки. 1 липня. Україна. Ми – перед повторною кризою, тепер продовольчою.

Ситуація на продовольчому ринку, продукція якого займає сьогодні найбільшу частину споживчого кошика українців, нагадує не післякризову, а скоріше навпаки — передкризову.
Моніторинг і аналіз харчового ринку за критеріями динаміки цін та динаміки виробництва призвів до сумних результатів.
Динаміка цін на основні продукти харчування з початку 2011 року за 5 місяців є такою (для дотримання об’єктивності, не наводимо, через сильний сезонний фактор, ціни на овочі та фрукти, а також на молочні і кисло-молочні вироби, які сьогодні в Україні через брак натуральної сировини виготовляють переважно із сухих порошкових сумішей):
свинина: з 40 до 48 грн./кг, – ріст на 20 %;
яловичина: з 40 до 50 грн./кг, – ріст на 25 %;
курка (ціла): з 18 до 20 грн./кг, – ріст на 11 %;
риба (хек): з 19 до 23 грн./кг, – ріст на 21 %;
сир твердий (гол.): з 50 до 68 грн./кг, – ріст на 36 %;
картопля: з 7 до 8 грн./кг, – ріст на 14 %;
цибуля: з 4 до 8 грн./кг, – ріст на 100 %;
олія: з 10 до 15 рн./л, – ріст на 50 %;
мука: з 5 до 6 грн./кг, – ріст на 20 %;
цукор: з 10 до 13 грн./кг, – ріст на 30 %;
мед: з 60 до 80 грн./л, – ріст на 33 %;
хліб (“український”): з 2,70 до 3,50 грн./бул., – ріст на 30 %;
макаронні вироби (укр.): з 3,50 до 7 грн./кг, – ріст на 100 %;
рис: з 10 до 13 грн./кг, – ріст на 30%;
“Геркулес”: з 5 до 7,50 грн./пач., – ріст на 50 %;
кукурудзяна крупа: з 5 до 7 грн./кг, – ріст на 40 %;
гречана крупа: з 10 до 19 грн./кг, – ріст на 90 %;
пшенична крупа: з 3 до 7 грн./кг, – ріст на 133 %;
Бачимо, що лише за 5 місяців цього року ціни на головні продукти харчування зросли на двозначні, а деякі і тризначні цифрові відсоткові показники, – хоча офіційною урядовою статистикою ріст цін на харчі за цей самий період “чомусь” відображається маленькою однозначною цифрою 3 %.
Динаміка виробництва за 5 місяців 2011 року періоду січень-травень у порівнянні з аналогічним періодом минулого року є такою:
молочні продукти – падіння на 5 %;
борошномельно-круп’яні продукти – падіння на 8 %;
кондитерські вироби – падіння на 4 %;
виробництво напоїв – падіння на 8 %;
вилов риби — падіння на 13 %.
Загальна тенденція динаміки цін і динаміки виробництва по головних позиціях продовольчого ринку говорить про те, що у найбільш чутливому і найбільш важливому для більшості українських громадян секторі економіки відбувається не подолання, а поглиблення кризових явищ — таке враження, що “рідний” уряд хоче підсадити ввесь народ на “солдатський” чи “зеківський” пайок.
Джерело Газета.уа