Новини науки. 18 липня. Знаменитий швейцарський шоколад набагато смачніший від китайського, навіть якщо був зроблений… в Китаї!

Наші смакові відчуття залежать від вироблених стереотипів

Люди, які вірять в те, що їдять першосортний продукт з Європи, знаходять його виключно смачним – незалежно від того, що їм дали насправді.

Коли люди їдять шоколад, який, на їхню думку, був зроблений у Швейцарії, він подобається їм набагато більше, ніж китайський.

Проте, коли вони, спробувавши солодощі, дізнаються про те, де вони були зроблені насправді, їхня думка схиляється на користь китайського продукту.

Американські дослідники провели ряд експериментів, в ході яких пригощали студентів шоколадом без розпізнавальних знаків. Половині з них говорили, що шоколад зроблений у Швейцарії, а іншим – що в Китаї. При цьому деяким розповідали про це до дегустації, а іншим – після.

Коли волонтери дізнавалися про країну-виробника заздалегідь, вони, як і очікувалося, віддавали перевагу швейцарському шоколаду. Тим часом, студенти, яким давали інформацію про країну-виробника після дегустації, вважали шоколад з Китаю більш смачним, ніж ті, хто вважав, що їх шоколад був вироблений в Швейцарії.

До подібних же висновків вчені прийшли, провівши експерименти з вином. Напій, розрекламований як італійський, викликав захват дегустаторів, на відміну від індійського вина. Інформація про виробника, подана після дегустації, не мала такого впливу, і люди, як правило, вважали індійське вино цілком хорошим.

NewsMarket

Неймовірне від NewsMarket: китаєць обліпив себе 27 кг бджіл