Новини здоров’я. 22 червня. Жирна їжа руйнує клітини мозку, що відповідають за апетит. На думку вчених, саме це призводить до розвитку ожиріння.

жирна їжа
Жирна їжа руйнує мозок

Ця закономірність пояснює причину того, чому повним людям так важко скинути зайву вагу. Фахівці з Центру дослідження діабету і ожиріння в Університеті Вашингтона в Сіетлі провели експеримент. Вони годували щурів типовою американською висококалорійною їжею і виявили, що через три дні гризуни стали споживати в два рази більше калорій.

Подальша робота показала також наявність у щурів запалення в гіпоталамусі (відділ головного мозку, розташований нижче “зорових горбів”), що містить нейрони, які контролюють вагу тіла. Через кілька днів запалення минуло, однак через чотири тижні воно відновилося.

Під час дослідів доктор Джошуа Талер спільно з колегами зафіксував реакцію на травму головного мозку, яка називається гліозом. “Гліоз – це процес відновлення тканин головного мозку, на зразок того, як заживає рана на тілі, залишаючи на ньому шрам. Така тканина вже не може працювати так, як працювали здорові нейрони. Зазвичай ми спостерігаємо цей процес при різних ураженнях головного мозку, таких як інсульт або розсіяний склероз “, – пояснює Дж.Талер.

На його думку, раннє виникнення гліозу пов’язане з невдалими спробами гіпоталамуса відновитися після запалення. При цьому нейрони, що регулюють вагу тіла, згодом відмирають і перестають працювати. “Поки ще не ясно, чи є травми нейронів головного мозку постійними. Якщо вдасться розробити лікарські препарати, які зможуть їх обмежити, то це, можливо, дозволить виключити переїдання”, – заявив Дж.Талер.

NewsMarket

Курйози від NewsMarket: Янукович знову бовкнув не те