Новини здоров’я. 12 червня. Оскільки вживання алкоголю у великих кількостях призводить до хвороб печінки, учені довго вважали, що навіть невеликі порції спиртного згубно впливають на орган.

вино шампанське
Алкоголь не стільки впливає на печінку, як зайва вага

Однак, на думку вчених зі Швеції, помірне вживання спиртних напоїв не збільшує ризик розвитку жирової дистрофії печінки настільки, наскільки надмірна вага і проблеми з засвоєнням цукру.

У ході дослідження шведські експерти вивчали дані про 44 волонтерів, які або утримувалися від алкоголю, або пили до двох келихів червоного вина на день протягом трьох місяців. На початку і в кінці експерименту дослідники взяли в учасників аналіз крові і провели томографічне обстеження печінки.

У результаті виявилося, що кількість жирових відкладень в печінці пов’язана зі ступенем ожиріння і резистентністю до інсуліну, і практично не асоціювалася з фактом вживання вина. Зокрема, через три місяці ні в кого з тих, хто п’є спиртне, не було виявлено ніяких змін у печінці. Більше того, у 16% учасників, які не відмовляють собі у вині, знизився рівень «поганого» холестерину.

«Як відомо, існує певна асоціація між помірним вживанням алкоголю і зниженням ризику розвитку хвороб серцево-судинної системи. Наша робота показала один з можливих механізмів зв’язку з цим, адже рівень «поганого» холестерину помітно знизився », – розповідають дослідники.

Жировий гепатоз, або ожиріння печінки, пов’язують з діабетом, гіпертонією, захворюваннями серця і судин, а також цирозом печінки.

Джерело Zdravoe