Новини здоров’я. 27 червня. П‘ять продуктів для поліпшення пам’яті

Чай покращує пам'ять

Ще з давніх-давен людям, особливо вченим, потрібно запам’ятовувати все більше фактів. Зростаюча кількість знань вимагає все більших здібностей до запам‘ятовування. Нам доводиться запам‘ятовувати номери телефонів, паролі, пін-коди, дати, особи, імена, наукові дані. Людських знань стає все більше і більше. Не дивно, що багато хто з нас замислюється про поліпшення своєї пам’яті. Одним із способів поліпшення пам‘яті є вживання продуктів відомих ще з давніх часів.

Трави.

Однією з найвідоміших трав для поліпшення пам‘яті є розмарин. Девізом цієї рослини вважається «розмарин для запам’ятовування» і сучасна наука знає причину цього. Розмарин багатий антиоксидантами, карнозіновою кислотою, яка розширює церебральні судинні тканини. Дослідження показують, що навіть запах розмарину може поліпшити продуктивність пам‘яті офісних працівників. Серед інших трав, які можуть допомогти в поліпшенні пам’яті, можна виділити:гінкго, женьшень і готу-колу. Точно ніхто не знає, як вони працюють, але відомо, що вони стимулюють нейротрансмітери мозку.

Чай.

До іншіх продуктів, які покращують роботу мозку, це всім відомий напій під назвою чай. Ще близько п‘яти тисяч років тому китайський імператор Шень Нунг виявив, що комбінація дикого листя завареного в гарячій воді має тонізуючі властивості. Він назвав цей напій «ча», відомий нам під назвою чай. Переваги напою з чаю полягають в його антиоксидантній властивості і наявності кофеїну. Відповідно до досліджень, проведених Університетом Лімбург, Нідерланди, вживання чаю покращує вищі когнітивні функції, зокрема пам’ять. Антиоксиданти в чаї, що називаються поліфенолами, багаторазово покращують когнітивні функції і пам‘ять. Чай також містить заспокійливі амінокислоти, зокрема теанін, який допомагає зменшити «нервозність» і тримає розум розслабленим і сфокусованим. Чай містить найбільшу кількість поліфенолів серед інших харчових продуктів, фруктів і овочів.

Фрукти і овочі.

Не варто забувати і про фрукти і овочі. На що слід звернути увагу, так це на колір продуктів. Що ви бажаєте, чорні, червоні, сині або зелені? Яблука містять кверцетин, який захищає нас від втрати пам’яті. Чорниця і буряк ще одні продукти що містять антиоксиданти, під назвою антоціанін, зі схожою функцією. Скомбінуєм червоний і синій, ви отримаєте фіолетовий баклажан, який містить насунін, що захищає ліпіди в тканинах нашого мозку. Темно-зелені овочі, як то брокколі, шпинат, брюссельська капуста і салат ромен багаті фолієвою кислотою, здатною, за результатами деяких досліджень не тільки запобігти, але й повернути назад втрату пам‘яті.

Риба і горіхи.

Знайомі кому-небудь суші? У рибі і горіхах містяться омега-3 жирні кислоти, які ідеально підходять для мозку. Море продукти, такі як скумбрія, вугор і тунець також повні фосфатидилсерина. Вам не потрібно запам’ятовувати цих модних імен хімічних сполук, просто пам‘ятайте, що ці олії містять поживні речовини, які не виробляються в організмі, але потрібні для ефективної роботи нашого організму. Тому важливо з’їдати якомога більше таких корисних продуктів. Про користь же горіхів можна говорить дуже і дуже багато, горіхи чудові продукти з високим вмістом
білка, жирів і важливих для нашого організму вітамінів.

Мед.

Мед — чудовий солодкий продукт, який використовували практично всі культури в історії. Цей солодкий продукт, вироблений бджолами з нектару квітів, вживається в харчовій промисловості протягом декількох тисяч років. Також його застосування поширилося в медицині і навіть релігії. На підставі досліджень, проведених Університетом Вайкато, Нова Зеландія, мед можна назвати рідким золотом для мозку. Мед здатний зменшити занепокоєння і поліпшити пам‘ять. Так чому б не додати цей продукт у ваш десерт?

Загалом, складається враження, що ваша пам’ять залежить не тільки від тренування вашого мозку, але й від того, чим ви харчуєтеся. А це зайвий привід задуматися про важливість здорового харчування.

Джерело Вкурсе