Новини здоров’я. 29 червня. Дослідження показують, що хороший сніданок підвищує працездатність приблизно на 30%, тому, якщо вас чекає важкий день в офісі, не забудьте вранці забезпечити організм запасом енергії.

Найкраща їжа - каша

Найкраще її джерело — каша. Злаки містять вітаміни групи В (покращують роботу мозку і допомагають протистояти стресам). До того ж у злаках є необхідні мозку складні вуглеводи. Саме з вуглеводів наш мозок отримує глюкозу, яка стимулює його діяльність, допомагає знайти нестандартне рішення проблеми і зосередитися на чомусь важливому.

Найшвидший спосіб забезпечити мозок глюкозою — з‘їсти що-небудь солодке: шоколадку, торт або просто шматок цукру. Всі ці продукти містять прості вуглеводи, які миттєво розщеплюються, підвищують рівень цукру в крові і насичують мозок глюкозою. Однак у цьому випадку рівень цукру падає так само швидко, як і підвищується, і слідом за хвилинним «просвітленням» навалюються апатія і неуважність.

Зі складними вуглеводами, які можна отримати з каш, хліба, картоплі, справа йде інакше. Вони розщеплюються повільно, рівень цукру в крові підвищується без різких стрибків, і мозок отримує постійне підживлення.

А от класичний англійський сніданок, який включає в себе яєчню з беконом, краще готувати якомога рідше. Надлишок жиру негативно позначається на працездатності і роботі мозку. Вчені провели ряд дослідів над мишами. Половину гризунів вони годували як зазвичай, а іншій половині давали їжу з підвищеним вмістом жирів. Через місяць експериментатори провели серію тестів — мишок поміщали в лабіринти і вимірювали час, за який ув’язнені зуміють знайти вихід. Миші, які їли багато жиру, продемонстрували набагато гірші результати, ніж ті, хто отримував дієтичну їжу.

М‘ясо на обід

Білки потрібні мозку не менше вуглеводів. Саме завдяки білкам в організмі виробляються гормони допамін і адреналін, які відповідають за швидкість реакцій і стимулюють розумові процеси. Так що, якщо вам потрібно швидко приймати рішення і бажано, щоб ці рішення були правильнимитреба їсти м’ясо або рибу, хоча значно краще їсти багато різноманітних горіхів та зернят. Тільки постарайтеся не переїдати. Якщо ви об‘їлися, кров спрямовується до травних органів, щоб допомогти їм справитися з наслідками обжерливості. У цей час мозок залишається на голодному пайку. Так що, замовляючи на обід біфштекс або антрекот, стежте за розміром порцій.

Втім, що б не говорили пропащим трудоголікам про здорову їжу, протягом робочого дня вони, як правило, все одно перекушують в ресторанах швидкого харчування. А раз так, треба постаратися якомога менше нашкодити своєму здоров’ю.

* Піца. Вибирайте піцу на тонкому тісті, краще вегетаріанську з невеликою кількістю кетчупу і спецій.
* Картопля з наповнювачем. Вибирайте нежирні наповнювачі, такі як бринза або оселедець в олії. Відмовтеся від майонезу та сирного соусу.
* Гамбургери. Бронюйте дитячі порції і дієтичну колу. Відмовтеся від салатної заправки.
* Хот-дог. Попросіть продавця не поливати вашу сосиску кетчупом, майонезом і гірчицею — гострі соуси ні до чого вашому змученому сухомяткою шлунку.
* Пиріжки і чебуреки. Вибирайте печені пиріжки. Смажені пиріжки, чебуреки і біляші містять занадто багато жиру.

Брокколі на вечерю

Справжній трудоголік повинен бути витривалим. Стреси, конфлікти з начальством і підлеглими, біганина по нескінченних коридорах і сходах — все це не повинно ставати причиною серцевого нападу. А раз так, варто подбати про захист полум‘яного мотора. Брокколі -як раз той овоч, який може в цьому допомогти. У цьому сорті капусти містяться речовини, які захищають серце від кисневого голодування. Ця теза вчені підтвердили після серії експериментів на щурах. Гризунів розділили на дві групи. В одних у меню присутні брокколі, а інші були позбавлені цієї екзотичної добавки. Через місяць вчені перевірили роботу щурячих сердець. У тих довгохвостих, що їли брокколі, «полум’яний мотор» працював набагато краще. Причому на стан серця у щурів,що їли корисну капусту, не впливали ні підвищене навантаження, ні недолік кисню.

Ну а якщо ваш робочий графік настільки щільний, що часу на обід катастрофічно не вистачає, і вам доводиться їсти на бігу і харчуватися всухом‘ятку, брокколі тим більше повинна зайняти своє місце у вашому меню. Цей різновид капусти здатний боротися з бактерією хелікобактер пілорі.

Останню вважають однією з найбільш ймовірних причин виникнення виразки шлунка. Всього 70 г брокколі в день здатні понизити ризик цього захворювання. Справа в тому, що брокколі містить свого роду натуральний атібіотік, який діє на хелікобактер і рятує нас від шлункових проблем.

Дієта для пам’яті

Виявляється, деякі продукти харчування здатні «вилікувати» нас від забудькуватості — головного ворога хороших працівників. Частіше їжте:

* Сочевицю — крім великої кількості складних вуглеводів, вона містить амінокислоти, необхідні для швидкого перебігу біохімічних процесів в клітинах мозку. Забезпечує ясність розуму і підвищує швидкість мислення.
* Ріпчасту цибулю. Вона сприяє кращому насиченню клітин мозку киснем.
* Часник — містить речовини, що активізують клітини мозку. При тривалому застосуванні поліпшує пам‘ять і перешкоджає віковим змінам головного мозку.
* Рибу -містить речовини, необхідні клітинам мозку при тривалій напруженій роботі. До речі, вчені з далекого Маврикія провели вельми цікаве дослідження. Вони встановили, що у дітей, які їдять багато риби з трирічного віку, на 64% менше шансів потрапити у в’язницю. Риба допомагає мозку виробляти хімічні речовини, які дозволяють нам відчувати себе більш спокійними, щасливими, ясно мислити.
* Горіхи. Ядерця горіхів містять дофамін. Ця речовина активізує розумові реакції. Особливо корисний в цьому плані волоський горіх. Недарма в арабських країнах його називають «чотири мозки». Дійсно, ядерце волоського горіха дуже сильно нагадує вміст черепної коробки. Саме тому з давніх пір існувало повір‘я, що волоські горіхи покращують розумові здібності. З цієї причини жерці в Стародавньому Вавілоні забороняли простолюду їсти ці плоди — гострий розум черні ні до чого!
* Брюссельська капуста — підвищує здатність до концентрації.
* Лимони. Вітамін С знищує нестабільні молекули кисню, які викликають погіршення пам’яті. Британські вчені провели експеримент, в ході якого з‘ясувалося, що, збільшивши щоденне вживання аскорбінки в півтора рази, можна підвищити свої інтелектуальні можливості в середньому на чотири пункти!
* Коричневий рис. Японські вчені поставили досвід на мишах. Гризунів розділили на три групи. Першій давали звичайний корм, другий — додавали білий рис, а третій — неочищений. Через деякий час гризунів кидали в басейн з водою і стежили, хто швидше знайде дрейфуючий пліт. Раніше за всіх орієнтувалися миші, що харчувалися неочищеним рисом. При цьому з кожним разом вони робили це швидше, що, за словами вчених, свідчить про поліпшення пам’яті.

До речі

Люди, які живуть тверезо мають більш високий інтелект, ніж  любителі вина та прихильники пива, — до такого висновку прийшли датські вчені. Дослідження проводилося з 363 чоловіками і 330 жінками у віці від 29 до 34 років.

Джерело Вкурсе

Про здоров’я від Newsmarket: Як розслабитися без алкоголю