Новини медицини. 1 червня. Правильно підібрані продукти харчування допоможуть вберегти здоров’я.

сніданок-білкова їжа
Сучасні методи дозволяють визначити, які продукти шкодять здоров'ю

Попередити хворобу легше, ніж її лікувати, не втомлюються нагадувати лікарі. Але ж хвороби не повідомляють про свій візит заздалегідь. Між тим, вже існують методики, які дозволяють людині контролювати свій стан, і якщо не передбачити хворобу, то хоча б оцінити загрозу і виробити лінію поведінки, яка в подальшому дозволить уникнути проблем.

Їжа і лікує, і калічить

Як відомо, наше самопочуття залежить від якості та асортименту продуктів, які ми вживаємо. Психологи навіть запевняють, що несмачна і одноманітна їжа знижує емоційний фон, робить людей млявими, а також провокує хронічну втому. До того ж багато продуктів по-різному перетравлюються і засвоюються організмом. І те, що сміливо можна назвати корисним для одних, може бути шкідливим для інших.
Якщо людина продовжує регулярно вживати в їжу продукти, які організм перестав нормально перетравлювати, запальні процеси в уражених токсинами тканинах поступово переходять у хронічні. Непереносимість починає проявлятися у вигляді артритів, мігреней, бронхіальної астми, екземи, синдромів роздратованого кишечника, хронічної втоми, депресії, вугрової висипки, запорів, набряків, серцево-судинних захворювань і порушення обміну речовин, що, у свою чергу, веде до набирання ваги. У результаті – що б людина не з’їла, їй недобре.

Харчова непереносимість або алергія

Індивідуальна непереносимість продуктів від знайомої багатьом “класичної” харчової алергії відрізняється прихованим характером. Типові ознаки алергії – несподіване набрякання губ, горла, напади чхання, висипання. Непереносимість, у свою чергу, підточує організм потроху, руйнуючи його захисні сили.

Харчова непереносимість може розвинутися при успадкованій недостатності травних ферментів. Наприклад, відомо, що нестача лактози викликає непереносимість молока. А відсутність деяких ферментів не дає можливості організму переробити горох, гриби або апельсини. Така “антипатія” до певних продуктів нерідко має сімейний і навіть національний характер.

Але найчастіше людина втрачає здатність правильно засвоювати деякі продукти в процесі життя. Головна причина в тому, що з роками, під впливом хвороб і стресів, наш організм починає відчувати брак відповідальних за розщеплення їжі ферментів. Також з часом підвищується проникність стінок кишечника, в результаті чого в кров потрапляють не повністю переварені частинки їжі, які розносяться по всіх органах і тканинах. Вони-то і сприймаються організмом як чужорідні тіла і піддаються “атаці” з боку імунної системи.

Як визначити “ворожі” продукти

Визначити, які саме продукти потрапили в список “недругів” кожного окремого організму не так складно, як може здатися на перший погляд, відзначає директор клініки “НоуХауМед” Олена Шевченко. Для цього розроблено тест IMUPRO 300, який фіксує харчові подразники (а це ні багато ні мало – 272 продукту) за наявності іммуноглобулінових антитіл до них в крові людини.

“Тест – своєрідний “золотий ключик” в руках лікарів превентивної медицини, яка стає все більш популярною. Крім консервантів, барвників, згущувачів та інших подібних речовин, які перш за все викликають підозру у фахівців, в розряд непереносимих нерідко потрапляють і цілком здорові за нашими мірками продукти. Наприклад, овочі, фрукти, м’ясо, зернові, бобові, салати, гриби, морські, молочні продукти і так далі”, – підкреслює Олена Шевченко.

Щоб отримати результати такого тесту, необхідно здати аналіз крові в клініці. Тут її обробляють спеціальним реактивом і в мініатюрних ковпачках-пробірках відправляють для досліджень до Німеччини, де і проводиться саме дослідження. Як показує практика, досить відмовитися від непереносимих продуктів, як здоров’я людини покращується.

За матеріалами НоуХауМед